6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

STRUČNA POSJETA UČENIKA I PROFESORA IZ PRIJEDORA KOLEGAMA U TRENTU

Najnovije vijesti

U organizaciji Udruženja “Program Prijedor” iz Trenta učenici i profesori Poljoprivredno-prehrambene škole krajem juna boravili su u ovom italijanskom gradu, gdje su prisustvovali obuci za preradu mesa.

Cilj ove posjete je realizacija konkretnih aktivnosti i jačanje dugogodišnje saradnje između Poljoprivrednog instituta „San Michele“ iz  Trenta i Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor.

-Tokom posjete naši učenici su se upoznali sa tamošnjim lokalnim proizvodima od mesa (kobasice, pršut i dr.) i načinima kako se isti plasiraju na lokalno tržište, te procesom usoljavanja mesa. Italijanski proizvodi su prepoznatljivi po velikom kvalitetu, u šta spadaju i proizvodi na koje smo se mi bazirali tokom naše posjete. Zanimljivo je da poseban šmek kobasicama daju začini u koje dodaju između ostalog i biber sa Jamajke, lovorov list, muskatne oraščiće i drugo – rekla je profesor stručnih predmeta u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Irina Tubić.

Poljoprivredni institut “San Michele” se sastoji iz tri dijela: Istraživačkog centra,  Primjene tehnologija i Školskog centra.

– Tu smo se upoznali sa njihovim načinima i uslovima rada, organizacionom strukturom, tehničkim pitanjima i mnogim drugim stvarima od značaja za nas i naše prilike. Takođe, naša posjeta je obuhvatila i obilazak velikih porodičnih firmi koje se bave procesom prerade mesa, te posjetom različitih poljoprivrednih gazdinstava koja su velika i broje čak i do 3.000 svinja što je za naše uslove veoma veliki broj. Olakšavajuću okolnost im predstavljaju već formirane zadruge, koje članovima zadruga omogućavaju različite pogodnosti i lakši put do ostvarivanja svojih potreba – rekao je profesor stručnih predmeta u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Marko Knežević.

Učenici i profesori kažu da veliku zahvalnost duguju domaćinima iz Trenta, koji su im nesebično prenijeli svoja znanja i iskustva.

K.V.