Na području „Elektrodistribucije“ Prijedor, Novi Grad i Dubica, koje pokrivaju i manje opštine Kostajnicu, Oštru Luku i Krupu na Uni samo u prošloj godini otkriveno je 69 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije u vrijednosti od oko 121.000 maraka.

Predrag Klincov, portparol „Elektrokrajine“,navodi da se u slučajevima kada je utvrđena krađa struje traži i asistencija policije, nakon čega se, jer je riječ o krivičnom djelu, podnosi izvještaj nadležnom Tužilaštvu. Tako je u prošloj godini podnesena 31 krivična prijava protiv nesavjesnih potrošača.
Klincov dodaje da su radnici prilikom isključenja struje nerijetko izloženi verbalnim prijetnjama, pa čak i fizičkim napadima. Jedan od takvih dogodio se, kako navodi, u maju prošle godine u Donjim Rakanima kod Novog Grada.

-Dvojica mještana su, nakon što im je isključena struja, presrela službeno vozilo „Elektrodistribucije“ s dva radnika, te uz psovke i prijetnje drvenim palicama udarala po haubi vozila pričinivši materijanu štetu- kaže Klincov i dodaje „da se najveći broj neovlaštene potrošnje odnosi na samovoljno priključivanje kupaca koji su zbog neplaćanja ranije isključeni s mreže“. Kad je krađa struje u pitanju tu definitivno nema pravila. Struju tako kradu potrošači iz kategorije domaćinstava, ali i vlasnici ugostiteljskih objekata, preduzetničkih radnji, pa čak i preduzeća.
Postavljanje brojila sa daljinskim očitavanjem po Predragu Klincovu je jedan od najefikasnijih načina za sprečavanje neovlaštene potrošnje električne energije.
Prema novom Krivičnom zakonu RS od jula 2017 krađa električne energije se tretira kao krivično djelo za koje je predviđena, novčana, ail i zatvorska kazna. Na području PU Prijedor od jula do kraja decembra prošle godine evidentirano je 15 slučajeva koji se odnose na neovlaštenu potrošnju struje. Tokom janura ove godine u PU Prijedor registrovana su četiri takva slučaja.
KV
Foto: Arhiva

PrethodniSRS GO PRIJEDOR: PROSLAVILI KRSNU SLAVU SVETA TRI JERARHA (VIDEO i FOTO GALERIJA)
Slijedeći14.02. U SPORT VISIONU LJUBAV SE SLAVI  14% SNIŽENJA POPUST JE PRAVI!