12.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

SUAD PRAVI VODENICU IZ DJEČAČKIH SNOVA

Najnovije vijesti

Suad Sudo Mujdžić (59) mještanin Čarakova posljednjih godinu dana vrijedno radi i na svom porodičnom imanju  gradi svoju ličnu vodenicu. Prvo je pregradio rječicu Cokot, prirodnu granicu između Čarakova i susjednih Zecova, potom izbetonirao i očistio korito, a ovih dana kao krunu na sve postavio i veliki točak, osnovu vodenice u kojoj bi žito pored njega mljele i njegove komšije.

Nekad je na ovom potezu u krugu od dva kilometra bilo najmanje desetak vodenica. Što na rijeci Sani, što na potocima poput Cokota. Upravo te vodenice Suada vraćaju u djetinjstvo, kada je još kao dječak imao viziju kako na najbolji način iskoristiti obilje vode nadohvat ruke.

   

– To su bili moji dječački snovi. I moj otac  je imao  viziju  o korištenju te vode u ovim ovdje potocima. Kao akumulaciju ili za uzgoj ribe. O tom je često govorio. I eto nekako tragom tih vizija i još više snova ovdje sam  planirao da izgradim  jednu manju vodenicu, napravim sistem za navodnjavanje, jer se bavim i poljoprivredom i na kraju ugradim i jedan generator. Osvijetlio bi ovo mjesto, a ono struje  šta preostane bilo bi usmjereno na moje imanje. Posebno me raduje ovo oko navodnjavanja, jer budućnost vidim u proizvodnji zdrave, eko hrane – kaže Suad.

Svoju vodenicu vrijedno gradi posljednjih godinu dana. Uložio je i vlastite pare, negdje oko pet hiljada maraka. I što je najvažnije nigdje ne žuri, jer „život ima i nekih svojih drugih vrijednosti“. U cijeloj priči podržavaju ga i komšije, pogotovo Nijaz Brkić, koji svako malo svrati da vidi koliko su odmakli radovi.

Dok zajednički nadgledaju obrise nove vodenice Suad s osmijehom konstatuje „da je Nijaz njegova moralna podrška“, a Nijaz mu uzvraća opaskom „da je hrabar čovjek koji slijedi svoje ideje“.

Suad Sudo Mujdžić i Nijaz Brkić

– Zato i ima moju svesrdnu podršku – kaže Nijaz. A osim njega Suada u naumu da ukroti rječicu neobičnog imena Cokot podržavaju komšije, prijatelji, poznanici i porodica.

– Ne žurim nigdje, jer uživam u ovom što radim. Imam podršku komšija, prijatelja…djece, kćerke i dva sina. Sinovi se školuju, jedan je u Austriji drugi u Njemačkoj, svakodnevno razmjenjujemo snimke ovog što sam napravio, sve ih zanima, a daju mi i neke dobre ideje šta dalje da radim. Ovaj moj točak je zainteresovao i mog komšiju inženjera. Prije je samo prolazio, a ovih dana pomno razgleda šta ja to radim – kaže Suad kojem na ruku oko gradnje vodenice ide i to što je po struci elektrotehničar, pa za njega u ovom poslu praktično i nema tajni.

Njegova vodenica kad je jenog dana završi, pored one dvije na Sani, biće i jedina koja će krasiti dva naselja i rječicu Cokot.

K.V.

foto: Giga