Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

SUBNOR OBILJEŽIO 75. GODIŠNJICU FORMIRANJA PRVE PROLETERSKE I DAN JNA

NAJNOVIJE VIJESTI

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata grada Prijedora, polaganjem vijenaca pred spomenikom narodnom heroju dr Mladenu Stojanoviću, obilježio je Dan Jugoslovenske narodne armije. Prije 75 godina, 22. decembra 1941. u Rudom je formirana Prva proleterska udarna brigada, koja se smatra prvom regularnom jedinicom Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

img_3592

– Sa tog mjesta ova jedinica je krenula u borbu u svim krajevima tada okupirane Jugoslavije i u maju 1945. izašla je kao pobjednik u toj borbi – podsjetio je Blagoja Gajić, predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske.

img_3573

On je dodao da je ovo prilika da se sjetimo boraca palih za slobodu. Prvu proletersku udarnu brigadu formirao je Vrhovni komandant NOV, Josip Broz Tito. Na dan formiranja, Brigada je imala šest bataljona i 1.200 boraca, a prvi komandant bio je Koča Popović.

img_3578

Po riječima Veljka Rodića, predsjednika prijedorskog SUBNOR-a, iako JNA više ne postoji, taj dan treba obilježavati, jer je ova vojska nastala na osnovama Narodnooslobodilačke borbe, u kojoj je veliki  teret podnio i narod Potkozarja.

img_3580

Polaganju vijenaca, pored boraca i njihovih potomaka, prisustvovali su učenici Srednjoškolskog centra.

Z.J.

Foto: Dragan Stojnić Giga