16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

SUBNOR OBILJEŽIO DAN JNA

Najnovije vijesti

Dvadeset drugi decembar dan formiranja Prve proleterske udarne brigade decenijama se u bivšoj Jugoslaviji slavio kao Dan jugoslovenske narodne armije. Sjećanja na ovaj dan a posebno prvi ratni zadatak najslavnije brigade Narodno-oslobodilaškog rata još se uvijek njeguje u prijedorskom SUBNOR-u. I ove godine delegacija boraca NOR-a i njihovih potomaka obilježila je polaganjem vijenca na spomenik dr Mladenu Stojanoviću,  gdje je za prijedorske učenike srednjih škola održan i kratak istorijski čas.

Blagoja Gajić predsjednik SUBNO-a Republike Srpske i nosilac partizanske spomenice podsjetio je na ratni put Prve proleterske.

Prva proleterska brigada, formirana u Rudom, bila je istovremeno i prva partizanska jedinica zbog čega je datum njenog formiranja odnosno prvog ratnog zadatka uzet za obilježavanje Dana JNA.

Za svakog Jugoslovenskog rodoljuba bilo je časno služiti u JNA  istakao je Veljko Rodić predsjednik SUBNOR-a Prijedor dodajući da je svojevremeno odlazak u vojsku na našim prostorima proslavljan u svakoj porodici.

Prva proleterska udarna brigada je na svom ratnom putu prešla više od 20.000 kilometara. U njenim borbama borilo se više od 22.000 ljudi i imala je više od 7.500 poginulih, ranjenih i nestalih boraca. Dala je više od 3.000 rukovodilaca i 83 narodna heroja.