Posljedice pandemije virusa korona osjete se i u prijedorskom Šumskom gazdinstvu, ali u ovom javnom preduzeću ističu da su zadovoljni poslovnom godinom. Zbog propisanih mjera u cilju sprečavanja širenja virusa korona, nije završeno planirano proljetno pošumljavanje na području na kojem je izvršena gola sječa. Zato su te aktivnosti nastavljene u ovom periodu, kaže Saša Bursać, direktor Šumskog gazdinstva Prijedor.

– Imali smo problema i oko realizacije nekih šumskih drvnih sortimenata. Prije svega, bilo je problema u vezi sa trupcima bukve. Ljetos je bilo nestabilno vrijeme. Često je padala kiša. To nam jako smeta, kada je trupac bukve u pitanju, zato što on mijenja boju i gubi na kvaliteti, čim se malo duže zadrži u šumi. Teško je bilo da od momenta sječe ostalo realizujemo za 15 dana, baš zbog nestabilnog vremena – rekao je Bursać.

Uprkos tome, u ovom preduzeću zadovoljni su realizacijom određenih aktivnosti koje su uspjeli da završe ove godine, kao što je izgradnja puta na Kozari i na relaciji Briševo – Koprivljansko brdo na teritoriji opštine Oštra Luka, te izgradnja zgrade Šumske uprave Oštra Luka.

– Na šestomjesečnom obračunu bili smo dobri, čak i najbolji u cijelom javnom preduzeću. Imali smo veliku dobit. Iako je još rano govoriti o tome, jer je tek početak decembra, ali naša očekivanja su da ćemo, u svakom slučaju, prebaciti milion KM dobiti – dodao je Bursać.

Šumske krađe i nelegalne sječe i dalje su prisutne na ovom području, ali kako tvrdi Bursać, ne kao prethodnih godina.

M. Šodić