11.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

SUPER BRZI ROŠTILJ IZ KOZARCA

Najnovije vijesti

Čekanju u restoranima, roštiljnicama i picerijama je odzvonilo. Tako se bar čini na osnovu onog što se moglo vidjeti u Kozarcu, na prezentaciji nove vrste roštilja, koji u značajnoj mjeri skraćuje vrijeme pripreme mesa, ali u isto vrijeme podiže i kvalitet same hrane.  Ovaj roštilj na ugalj osmišljen je i napravljen u preduzeću „K.A. Oprema“ iz ovog mjesta.

Kako kaže vlasnik ovog preduzeća Kemal Bahonjić, ovo je revolucionaran pristup u pripremi hrane.

Kemal Bahonjić
Kemal Bahonjić, vlasnik ovog preduzeća

– Imamo ovdje prezetnaciju roštilja zatvorenog tipa, koji je svjetski hit. U pitanju je projekat koji je u potpunosti naš. Karakteriše ga velika brzina pečenja, visoka kvaliteta. Ukratko, revolucija u roštiljima na ugalj – pohvalio nam se Kemal. A ima i čim.

Ćevapi koji budu pripremljeni za tačno 60 sekundi. Zvuči nevjerovatno, ali sa ovim roštiljem to je stvarnost i sami smo se u to uvjerili. Pored brzine spremanja mesa, tu je i ušteda u količini uglja u odnosu na klasične roštilje.

– Njegove karatkeristike su sljedeće. Brzina, jer za 25 minuta ovaj roštilj ispeče 30 kilograma mesa. Kvalitet, jer se meso ne cijedi, a u isto vrijeme se peče i kuha na temperaturi od 300 stepeni – pojašnjava Bahonjić.

Naravno, cijeli ovaj način pripreme utiče i na poboljašnje kvaliteta samog mesa. A u to su se mogli uvjeriti i brojni okupljeni ugostitelji, koji su došli da vide roštilj, ali i da probaju delicije koji se u njemu spremaju. Na meniju se našlo mnogo toga, od navedenih ćevapa, teletine, piletine, ribe pa i pice.

Edin Bahonjić, Kemalov sin i suvlasnik preduzeća

– Kada se meso stavi u ova roštilj odmah se formira kora sa svih strana, tako da sokovi i nutrijenti ostaju u mesu. Meso se ne skuplja, štaviše ono se širi, s tim da u smjesi nema nikakvih aditiva koji bi  uzrokovali taj rast – objasnio je Edin Bahonjić, Kemalov sin i suvlasnik preduzeća.

Ideja za roštilj se rodila u Americi, gdje su u hotelu „Hilton“ vidjeli vidjeli sličan roštilj. Oni su potom unaprijedili dizajn, i izvršili sva testiranja. I sve to je urađeno u Kozarcu.  Iako se slični proizvodi mogu naći u prodaji, cijena im je basnoslovna, i kreće se do 30. 000 evra. A upravo ovaj domaći proizvod bi tržište trebao da osvoji ne samo svojom kvaliteteom, nego i daleko nižom cijenom. „K.A. Oprema“ je  jedno od rijetkih predeuzeća koje se bave proivodnjom porene za ugostitelje na ovim prostorima.

– Prije sedam godina mi smo proivodnju preselili u Kozarac, zbog jeftinijih uslova za rad, ali i zbog obavez da pomognemo ljudima ovdje – rekao nam je Edin.

Proizvod domaće pameti, stvoren vještom rukom našeg radnika, izuzetne kvalitete, jeftiniji od konkurencije, ima svoju šansu na tržištu, naročito kada se uzme u obzir kvalitet hrane koja je u njemu spremljena. U svakom slučaju, ovaj roštilj daje sasvim novo značenje izrazu „brza hrana“.

Z.J.

foto: Giga