Prijedorčanin Srđan Jovanović ( 36)  je super tata na porodiljskom odsustvu. Dok  supruga Danijela (32)  radi u jednoj privatnoj firmi, gdje je i direktor i jedina zaposlena, Srđan brine o tri kćerke, najstarijoj  Mariji (5,5), Tamari (2,5) i najmlađoj destomjesečnoj  Anastasiji koja je i glavni razlog što je tata Srđan umjesto u Filijali Fonda PIO RS-a u s njima po cijeli dan  kući. I tako će biti još sedam mjeseci.

-Supruga je nakon ona tri obavezna mjeseca porodiljskog dobila mogućnost da putem  samozapošljavanja dođe do radnog mjesta.Nismo to htjeli propustiti pa je pala i zajednička odluka da ja idem na porodiljsko- kaže Srđan koji pripada rijetkim tatama koji na ovu temu pričaju baš otvoreno.

– O tom se ne priča  javno, niti ko šta pominje. Ne znam zašto je tako. Možda je neke sramota, no da je to tabu tema, jeste zasigurno. Jedan moj drugar, policajac, je čak dva puta koristio tu zakonsku mogućnost  i mislim da je to super.- kaže Srđan i otkriva kako izgleda „ radni „ dan super  tate.

– Uskoče  i baka i deda po potrebi, jer smo mi muški malo traljavi. Supruga prije posla „podijeli“ doručak, a onda je dan na meni. Najstarija Marija je samostalna, bar kad je riječ o osnovnim stvarima, sama jede, presvlači se, kupa se… Oko Tamare ima najviše posla, mada je i ona prilično samostalna, sama ide i na tutu, a najmlađu Anastasiju treba „hvatati“, jer brzo puže po kući.

– priča s osmijehom Srđan i dodaje da je njegovo porodiljsko izazvalo i dosta šaljivih komentara. I kod prijatelja, ali i kad ide po doznake u Dom zdravlja.

– Moj kum je htio da napravi majicu s natpisom O80. To je šifra za porodilje. I da je nosi u firmi. Ili kad sam prvi put  tražio doznake. Pitaju me dvije djevojke kako se zovem, kažem im, one me gledaju puna dva minuta, okreću onu doznaku gore, dole… vidim ništa im nije jasno. Kažem im jeste, ja sam  080, nakon čega su obje prasnule u smijeh. Do sad  mi niko  ništa nije loše rekao… uglavnom su komentari u stilu  „To brate…“- kaže Srđan koji se drži „modela“ po kojem se u ljubavi treba biti najbolji.

Supruga mora da da izjavu da se odriče svog porodiljskog. To je put „ da jača polovina brine o djeci“.

– Vrijeme provedeno s društvom u kafani ima svoju težinu, no vrijeme s djecom je neprocjenjivo. Obožavam svoje kćerke i suprugu. Teško je biti dobar, a loš vrlo lako- kaže Srđan i dodaje „da su odluku da ode na porodiljsko podržali i u njegovoj firmi, gdje s masterom ekonomije radi na mjestu višeg stručnog saradnika.Počev od rukovodioca filijale  do svih kolega.

KV

foto: Giga

Prethodni„MIRA“ NADIGRALA BIŠĆANKE
SlijedećiEDUKACIJA ZA HRANITELJSKE PORODICE (VIDEO)