22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

ŠUŠNJAR: NE ZABORAVITI NEVINO STRADALE (video)

Najnovije vijesti

Služenjem parastosa na groblju „Šušnjar“ kod Sanskog Mosta, danas je obilježeno 78 godina od stradanja 5.500 Srba, Jevreja i Roma, stradalih na Ilindan 1941. godine. Brojne delegacije, ali i potomci nevino stradalih došli su na ovo mjesto, kako bi se prisjetili nemilih događaja iz 1941. godine. Među njima je bio i Nikola Kantar. Došao je da zapali svijeću ubijenom bratu i stricu.

– Zapalio sam svijeću i svojim komšijama i Srbima, koji su pobijeni na Ilindan 1941. godine. Nije lako ni govoriti o tome – kaže kroz suze Kantar.

U ovom nezapamćenom zločinu ubijene su i cijele porodice, srpskog i jevrejskog porijekla. Rijetke preživjele i potomke žrtava najviše boli zapuštenost grobnih polja i loše stanje spomenika. Osim što je oronuo, išaran je i neprimjerenim porukama. Dragan Stanar, načelnik opštine Oštra Luka, kaže da nema razumjevanja nadležnih da se ovaj dugogodišnji problem konačno riješi.

– Mislim da je to sramota za Federaciju i za Bosnu i Hercegovinu. Ako je ovo spomenik od nacionalnog značaja, onda se mora voditi računa o njemu. Mi ćemo sa svoje strane dati maksimum da se održi sjećanje na ove ljude, koji su ovdje stradali 1941. godine – poručio je on.

Da je krajnje vrijeme da se spomenik rekonstruiše, smatraju i čelnici Prijedora i Novog Grada. Nedopustivo je, kažu, da simbol jednog od najvećih stratišta Srba u Drugom svjetskom ratu bude ovako zapušten.

– Apeli koji su upućivani vjerovatno se mogu završiti, uz  jedan dijalog čelnika ovih struktura, tako da mislim da treba razgovarati i doći do konačnog rješenja – rekao je Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Na Šušnjar je došao i general Milan Torbica, pomoćnik ministra za boračka pitanja u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Srpske. On tvrdi da bi obilježavanje na “Šušnjaru” uskoro moglo ući u zvanični kalendar datuma od republičkog značaja.

– Ovo je treće mjesto po broju stradalih Srba u Drugom svjetskom ratu. Zbog toga smatram da treba da uđe u zvanični kanendar. Iako je to u Federaciji, mi ćemo insistrirati da uđe u kalendar od republičkog značaja – ističe Torbica

Bio je ovo jedan od najmonstrupznijih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, koji je promijenio  etničku sliku u Sanskom Mostu. Svjedoci pričaju da je ovdje godinama iz grobnih polja tekla krv.

B.D.