2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

SUTRA ISPLATA DJEČIJEG I MATERINSKOG DODATKA

Najnovije vijesti

U Republici Srpskoj sutra će početi isplata dodatka na djecu za april za šta je predviđen 1,1 milion KM i materinskog dodatka za koji je predviđen 2,1 milion KM, najavljeno je iz Fonda za dječiju zaštitu.
U Srpskoj će sutra početi i isplata prava na pomoć za opremu novorođenčeta, te pronatalitetne naknade za trećerođeno i četvrtorođeno dijete i naknade roditelju-njegovatelju ili njegovatelju.

Aprilska isplata dodataka na djecu obuhvata 16.698 djece, odnosno 11.416 korisnika. Za isplatu ovog prava obezbijeđeno je 1.115.448 KM.

Materinski dodatak za april primiće 5.257 porodilja, a za isplatu ovog prava izdvojeno je 2.129.085 KM.

Pravo na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete ostvarilo je 109 porodilja, odnosno 97 trećerođene i 15 četvrtorođene djece, a za isplatu ovog prava izdvojeno je 64.950 KM.

Za isplatu prava na pomoć za opremu novorođenčeta izdvojeno je 149.500 KM za 590 porodilja, odnosno 598 djece.

Ovog mjeseca nastavlja se i isplata novog prava iz dječije zaštite, naknade roditelju-njegovatelju ili njegovatelju.

Stupanjem na snagu vanredne situacije izazvane epidemijom kovida-19, Fond je počeo isplatu prava na refundaciju naknada plata za porodilje jednom sedmično, te je i ovaj mjesec nastavio sa tom praksom.

Na ovaj način Fond nastoji da pomogne poslodavcima da održe likvidnost i zaštite radna mjesta, dodaje se u saopštenju.

Iz Fonda obavještavaju korisnike da se za ostvarivanje i preispitivanje uslova za ostvarivanje prava mogu obratiti nadležnim centrima za socijalni rad, odnosno službama socijalne i dječije zaštite u lokalnim zajednicama u kojima imaju prebivalište.

SRNA