Dan rudara i krsnu slavu Svetu Varvaru kompanija “ArcelorMittal Prijedor”, uprkos pandemiji korona virusa dočekuje s uspješnim poslovnim rezultatom. Proizveli su i otpremili oko 1,4 miliona tona željezne rude, nešto manje od ovogodišnjeg plana. Ipak, zadovoljni su što su u ovim okolnostima uspjeli zaštititi radnike i organizovati proizvodnju.

Pandemija virusa korona i u prijedorskom “ArcelorMittalu” stvorila je situaciju kakvu do sada nisu poznavali u poslovanju. Željeli su sačuvati radni kolektiv i u tome su uspjeli.

– To je bila naša namjera. Očuvati zajednički rad, očuvati sve ono što nam je potrebno da budemo uspješni. Trenutno je u ovoj kompaniji zaposleno 750 radnika. Nismo ni pomišljali da provodimo nepopularne mjere koje su bile prisutne u okruženju. Pokušali smo sačuvati radna mjesta i međusobno smo dijelili sve loše stvari koje su nas zadesile, odsustvo radnika, zastoj proizvodnje i aktivnosti koje nisu bile popularne, ali su bile neminovne – rekao je Mladen Jelača, direktor “ArcelorMittala Prijedor”.

Ove godine iskopane su prve količine rude u Ljubiji. U svrhu jednokratnog testiranja u Željezari Zenica, ali kako naglašava Jelača, to je izuzetno značajno za budućnost rudarskih aktivnosti i van okvira rudnika u Omarskoj.

– Mi u Omarskoj definitivno imamo još pet do šest godina. To nije perspektiva za generacije koje dolaze. Želimo da se rudarenje na ovim prostorima nastavi, a prvi testovi rude iz Ljubije su pokazali da to može. Narednih dana ćemo podnijeti zahtjev Vladi RS za dodjelu koncesije za rudu sa kopova u Ljubiji. Očekujemo da ćemo je dobiti. Kako ćemo otvoriti rudnik, kako ćemo preurediti postrojenja koja su devastirana i prugu, to su sve pitanja koja moramo riješiti. Jer, šansa se ne smije propustiti, već maksimalno iskoristiti. Vjerujem da će lokalna zajednica i nadležne institucije RS to podržati – dodao je on.

Jelača je svim radnicima “ArcelorMittala Prijedor”, čestitao Dan rudara i krsnu slavu, kao i predstojeće praznike. Zahvalio se na njihovom uloženom trudu i zajedničkoj borbi u ovoj, za sve nas, teškoj situaciji.

M. Šodić