Predstava „Šest lica traži autora“, Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, otvoriće sutra 14. Međunarodni festival pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru. Ovaj festival će do 24. aprila ugostiti sedam pozorišnih kuća iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Kako je rekla Mirela Predojević, član Organizacionog odbora selektor festival, Marko Misirača je odradio veliki posao i u Prijedor doveo neke od najboljih predstava iz regiona. Ljubiteljima pozorišne umjetnosti na repertoaru su i predstave: “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, “Čuvari tvog poštenja” Gradskog pozorišta Podgorica, “Osama – kasaba u NJujorku” Zvezdara teatra iz Beograda i “Ravna ploča”, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. – Igraće se i dvije predstave van konkurencije,  Narodno pozorište u Beogradu i Narodno pozorište Sombor revijalno će igrati svoju koprodukciju “Frenki i DŽoni”, a Gradsko pozorište “Jazavac” iz Banjaluke u čast nagrađenih će igrati predstavu “Bračni par(astos)”.

U petak 19. aprila, od 18.00 časova počinje prateći program festivala. Ulaz na prateći program je besplatan. – U pratećem programu biće predstavljene tri knjige “Četiri i po drame”, Almira Bašovića, “Kuvani glumci”, Milana Špičeka i monografija o kralju Petru Anite Panić, te glumci Sloboda Mićalović, Branko Janković i Andrija Kuzmanović – pojasnio je član Organizacionog odbora, Dean Batoz. Predstave se igraju od 20.00 časova, a okrugle stolove koji će se održavati nakon predstava u takmičarskoj konkurenciji, vodiće režiser Lilijana Ivanović.

Članovi žirija su Ivan Obrenov, Predrag Bjelošević i Gordana Gadžić. – Biće dodijeljene nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu. Žiri može dodijeliti i specijalne nagrade za dizajn zvuka, sporedne uloge, glumačke minijature. I publika će birati najbolju predstavu – rekao je član Organizacionog odbora, Zoran Stanić.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture RS, sponzor nagrade za najbolju predstavu Fabrika keksa “Mira” Prijedor, a sponzor nagrade publike je kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

Vidimo se sutra u Pozorištu!

M.Šodić

PrethodniDŽK „Kozara-Željezničar“DOBRI REZULTATI NA „KUPU PRIJEDORA“
SlijedećiTK “Dr Mladen Stojanović”: JANDRIĆEVA TREĆA U BANJALUCI