Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

SUTRA POČINJE AKCIJA “BUDI VIDLJIV – NE BUDI FIGURA”

NAJNOVIJE VIJESTI

Auto-moto savez /AMS/ Republike Srpske sutra će pokrenuti preventivnu akciju pod nazivom “Budi vidljiv – ne budi figura” s ciljem povećanja bezbjednosti pješaka u saobraćaju, koja će trajati do 28. februara.
Akcija se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencijom za bezbjednost saobraćaja, auto-moto društvima i lokalnim zajednicama.

Početak akcije biće obilježen uručenjem bicikla saobraćajnoj sekciji Osnovne škole /OŠ/ “Desanka Maksimović” u Oštroj Luci i prigodnim saobraćajno-obrazovnim predavanjem za učenike ove škole u 11.45 časova.

Tim povodom školu će posjetiti i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović i generalni sekretar Auto-moto saveza Srpske Ranko Babić.

Tokom posjete OŠ “Desanka Maksimović”, predstavnici AMS Republike Srpske i AMD “Prijedor” pokloniće bicikl saobraćajnoj sekciji, a đacima će biti podijeljeni svjetloodbojni prsluci, majice i saobraćajno-obrazovni materijali.

Za vrijeme trajanja akcije pješacima će se ukazivati na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom noću, van naselja i u uslovima smanjene vidljivosti, saopšteno je iz AMS Srpske.

Kampanjom se želi uticati i na vozače da smanje brzinu kretanja i da budu oprezniji na dionicama puteva i u zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka.

Vozačima će se ukazivati i na značaj ispravnosti i čistoće uređaja za osvjetljavanje puta na vozilu kako bi mogli na vrijeme uočiti pješake noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Akcijom će se pokušati ukazati vozačima i licima koja se prevoze u vozilu na potrebu korištenja svjetloodbojnog prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu.

U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj u 2016. godini poginula su 23 pješaka. Većina nezgoda dogodila se noću, van naselja, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta.

izvor: Srna

foto: AMS Srpske