6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

SUTRA POČINJE AKCIJA SUZBIJANJA PROSJAČENJA

Najnovije vijesti

Na području Prijedora sutra počinje akcija policije na suzbijanju prosjačenja, koja će trajati do 1. septembra, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Prijedor.
Tim povodom policijski službenici će sprovesti akciju pojačane kontrole javnog reda i mira usmjerene na sprečavanje pojavnih oblika prosjačenja.

“S obzirom da je već nastupila sezona godišnjih odmora i da je zbog turističkih posjeta povećan dolazak građana na području grada Prijedora, opravdano se očekuje da će doći i do povećanog broja lica koja prosjačenjem čine prekršaje iz oblasti javnog reda i mira, pa čak i krivična djela”, navodi se u saopštenju iz PU Prijedor.

Iz policije navode da prosjačenje spada u grupu prekršaja protiv interesa maloljetnika i drugih kategorija lica koja se mogu kazniti novčanom kaznom od 200 do 800 KM, a lice koje navodi na prosjačenje maloljetnika, duševno bolesno lice ili lice zaostalog duševnog razvoja može biti kažnjeno novčanom kaznom od 400 KM do 1.200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana.

Policijska uprava Prijedor apeluje da uočavanjem ovakvih lica i prijavljivanjem najbližoj policijskoj stanici ili na servisni broj 122, građani mogu aktivno da doprinesu prevenciji prosjačenja i otkrivanju eventualnih izvršilaca krivičnih djela.

Najveći broj lica koja se zatiču u narušavanju javnog reda i mira prosjačenjem su uglavnom sa područja Federacije BiH i iz opština Doboj Jug, Zenica, Tuzla, Sarajevo, Mostar, Živinice, Vitez, Sanski Most, a riječ je uglavnom o povratnicima u izvršenju prekršaja prosjačenjem.

(srna)

foto: Arhiva