Sutra će školsko zvono ozvaničiti početak drugog polugodišta i za prijedorske osnovce i srednjoškoce. Što se srednjih škola u Prijedoru tiče, sve je spremno za povratak učenika u školske klupe, rekao je Aleksandar Milješić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

– U svih osam srednjih škola u Prijedoru nastavlja se nastavni proces. Određenih izmjena biće u Gimnaziji „Sveti Sava“, ali očekujemo da će se i tu situacija stabiliozovati. Najvažnije je da učenici kreću u školu i da će nastavu pratiti iz školskih klupa – rekao je Milješić.

Do izmjena u prijedorskoj gimnaziji doći će zbog oštećenja objekta od zemljotresa.  Drugi sprat gimnazije nije uslovan, tako da će se nastava izvoditi u prizemlju i na prvom spratu. Prijedlog je i da  jedno odljeljenje svake sedmice  pohađa onlajn nastavu, rekao je direktor gimnazije Veljko Janjetović.

– Trenutno imamo 245 učenika u 13 odjeljena. I zato imamo problem. Jer imamo šest učionica, pošto zbog epidemioloških mjera ne možemo mijenjati učionice i nije dozvoljena kabinetska nastva. Tako da šest odjeljenja u prvoj smjeni može normalno pohađati nastavu. Ali u drugoj smjeni imamo sedam odjeljenja, a svega šest učionica. To ćemo riješti tako što će jedno odjeljenje nastavu pohađati onlajn – pojasnio je Janjetović.

Da je onjaln nastava za jedno odjeljenje prihvatljivo rješenje, do sanacije gimnazije, potvrdio je i zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije, gdje je bilo riječi i o nastavku školske godine.

– Drugi sprat je neuslovan, ali  će brzo biti saniran. Do tad, u dogovoru sa resornim ministarstvom i gradskim Odjeljenjem za društvene djelatnosti, nastava za jedno odjeljenje odvijaće se onlajn – izjavio je Kovačević.

Što se osnovih škola u Prijedoru tiče, sve su spremne za drugo polugodište.

– Škola sa područja Aktiva Prijedor i Oštra Luka, spremne su  za početak nastave. Nastava će se ralizovati na način kako je to bilo u prvom polugodištu, uz poštivanje svih preporuka Instituta za javno zdravstvo i resornog ministarstva – rekao je Zdravko Budimir, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Prijedor.

Nastava će se odvijati kao i u prvom polugodištu, gdje će učenici biti podijeljeni u grupe, a čas će biti skraćen na 20 ili 30 minuta, u zavisnosti od škole, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Z.J.