Mjesec Ramazan je mjesec posta, i mjesec u kojem je počela objava Kurana koji je uputstvo čovječanstvu kako razlikovati pravi put od onog pogrešnog, rekao je glavni gradski imam prijedorskog Medžlisa, efendija Husein Velić, uoči Ramazanskog posta koji počinje sutra. On je dodao da  postom vjernici čiste svoju dušu, svoje tijelo, misli i tako se približavaju Alahu, činjenjem što više dobrih dijela.

– Ovaj Ramazan je poseban, jer ga dočekujemo u vanrednim okolnostima, ali to ne znači da ovaj mjesec ne možemo iskoristiti na najbolji način, a to je da se posvetimo svojim porodicama da ibadete (bogosluženja), namaze (molitve) obavljamo u svojim kućama sa članovima svojih porodica,da učimo Kuran i njegujemo ono što je najvažnije, a to su porodične vrijednosti – rekao je Velić upućujući ramazansku čestitku vjernicima porukom: Ramazan mubarek olsun.

Velić je dodao da svi oni koji se osjećaju usamljenima, imaju na umu da nisu sami, jer imaju svoje džemate i u njima imame koji se stavljaju na raspolaganje za bilo kakav vid pomoći. On je pozdravio sve vjernike u dijaspori rekavši da budu strpljivi, jer je Ramazan i mjesec strpljenja te  da će svojim kućama moći doći, ako ne na Bajram, onda sigurno nešto kasnije.

Ramazanski post završava se 24. maja.

P. Š.

PrethodniELEKTRIČARI DALI 25 DOZA KRVI
SlijedećiU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”