13.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

SUTRA U BANJALUCI POTPISIVANJE UGOVORA ZA ŠEST MJERA ZAŠTITE OD POPLAVA

Najnovije vijesti

Direktor “Voda Srpske” Miroslav Milovanović i predstavnici izvođača radova izabranih u tenderskoj proceduri sutra će u Banjaluci potpisati ugovore o realizaciji šest mjera zaštite od poplava u okviru projekta upravljanja rizicima od poplava u Republici Srpskoj.
Ugovori se odnose na sanacione mjere na rijeci Vrbas kroz Banjaluku u vrijednosti od 5.677.136 KM bez PDV-a, rijeci Bosni u naselju Dobor na području Modriče vrijedan 8.335.675 KM, te rijekama Liješanj i Grab u Doboju u vrijednosti od 2.464.351 KM, saopšteno je iz “Voda Srpske”.

Biće potpisani i ugovori za regulaciju rijeke Hoče u naselju Terminal – Karakaj na području Zvornika vrijedan 2.355.872 KM bez PDV-a, sanaciju crpnih stanica uz rijeku Savu u vrijednosti od 6.250.000 KM i sanacione mjere na rijeci Miloševici u Prijedoru u vrijednosti od 3.239.042 KM.

Finansijska sredstva za ove mjere obezbijedila je Vlada Republike Srpske putem kredita Evropske investicione banke /EIB/ u ukupnoj vrijednosti od 19 miliona evra kao nastavak projekta upravljanja rizicima od poplava u Republici Srpskoj.

Iz “Voda Srpske” su naveli da će u okviru ovog kredita biti finansirane još dvije mjere zaštite od poplava, izgradnja prve dionice lijevog drinskog nasipa na području Bijeljine i regulacija rijeke Studeni Jadar u Milićima.

Tenderska procedura za ove dvije mjere je u toku i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za izvođenje radova, a već je potpisan i ugovor sa kompanijom “Eptiza Jugoistična Evropa” /EPTISA Southeast Europe/ o nadzoru nad izvođenjem ovih mjera, u vrijednosti od 2.326.459 KM bez PDV-a.

“Sve navedene mjere zaštite od poplava značajno će doprinijeti poboljšanju sistema zaštite od poplava u Republici Srpskoj, odnosno uticati na smanjenje rizika od poplava i prateće štete”, navodi se u saopštenju.

Samim tim, ove mjere će imati pozitivan uticaj na privredu, društvo, životnu sredinu i javno zdravlje, odnosno direktno poboljšanje životnih uslova u 30 opština Republike Srpske, na područjima gdje živi ukupno oko 700.000 stanovnika.

Iz “Voda Srpske” je najavljeno da će potpisivanju ugovora prisustvovati i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, kao i predstavnici EIB u BiH, Delegacije EU u BiH, Investiocionog okvira za zaapdni Blakan /WBIF/, kao tehničkog konsultanta, i drugih relevantnih institucija.

Svečano potpisivanje ugovora zakazano je za 12.00 časova u poslovnim prostorijama “Voda Srpske” u Banjaluci.

SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!