U Pozorištu Prijedor, u petak u 20 časova biće zvanično otvoreni 45. “Književni susreti na Kozari”. Na svečanoj akademiji biće uručena Nagrada “Književni vijenac Kozare” za životno djelo ovogodišnjem laureatu Milovanu Danojliću, pjesniku, romansijeru, esejisti, prevodiocu i publicisti.

Za njega je predsjednik žirija “Književnih susreta na Kozari” Jovan Delić, između ostalog, napisao da se radi o jednom od naših najplodnijih, najboljih i najraznovrsnijih pisaca visoke književne kulture i odgovornosti pred djelom, jezikom, svijetom i životom. Uvertira pred ovu manifestaciju jeste Književno veče pjesnika zavičajnog kruga, koje će se održati sutra, u “Galeriji 96” sa početkom u 20 časova. Učestvovaće pjesnici iz potkozarskih gradova i opština. Prethodno će u Galeriji u 19 i 30 časova biti otvorena izložba radova nastalih na 12. Likovnoj koloniji “Sreten Stojanović”.

Centralna manifestacija “Književnih susreta”, Pjesničko podne na Mrakovici, biće održana u subotu, 16. septembra. U 11 časova biće položeni vijenci kod spomenika na Mrakovici i biste Skendera Kulenovića, nakon čega će  početi Veliki poetski čas. Veče laureata održaće se iste večeri, sa početkom u 20 časova, u “Galeriji 96”. Organizator i generalni pokrovitelj 45. “Književnih susreta na Kozari” je Grad Prijedor, suorganizatori su Grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

Z.Jelić

foto: Arhiva

PrethodniRENO SE ZAPALIO TOKOM VOŽNJE, A CITROEN ZBOG NEISPRAVNIH ELEKTROINSTALCIJA
SlijedećiODUZETO 6,9 KILOGRAMA REZANOG DUVANA