Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

SVA SU ČUDA MOGUĆA PA I TO DA KOKE NOSE OFARBANA JAJA (FOTO)

NAJNOVIJE VIJESTI

Šaranje i bojanje vaskršnjih  jaja, prirodnim ili vještačkim bojama i razne tehnike njihovog ukrašavanja  za Mladena Goronjića uzgajivača sitnih životinja iz Gornjih Orlovaca kod Prijedora su nepoznanica. Umjesto njega,  jaja same „boje“ njegove koke koje ovaj Prijedorčanin uzgaja skoro 20. tak godina.

Mladen sa sinom Đorđem drži koke koje nose zelena jaja

-Zelena jaja nose koke čileanske rase, poznate pod nazivom Araukana. Specifičanog su  izgleda, bez repa, imaju izraženu bradu i brkove. Malo su sitnije, ali nose prilično krupna jaja u odnosu na svoju veličinu. Crvena jaja nose koke francuskinje, rase Marans, koje su nešto krupnije. Ni jedne ni druge ne držim zbog izgleda, jer se baš ne mogu pohvaliti nekom ljepotom, već zato što nose jaja koja imaju specifičnu boju ljuske i kažu, nemaju holesterola. Tu su i prošarana jaja od prepelice koja su poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Njena jaja su dosta sitnija od kokošijih, ali su i ona  lijepo prirodno obojena- pojašnjava Mladen koji je i ove godine upravo  ova jaja poslužio na bogatoj vaskršnjoj trpezi.

Dodaje da je za ovim prirodno bojenim  jajima vladao veliki interes za ovaj Vaskrs. Mnogi su ih tražili kako bi u domaćinstvu  izlegli čileanske i francuske koke, a nešto ostane i za Mladenove prijatelje koji „štede na farbi“. Osim ovih, prirodno bojenih, tražena su i jaja morke.

-Poznata su kao jaja s najtvrđom ljuskom. Tražili su ih ovih dana  jer su željeli da na vaskršnjim  tucijadama budu najbolji. Ova crvena i zelena jaja se po tvrdoći ne razlikuju mnogo od  običnih kokošijih, mada su zelena, bar tako se pokazalo, ipak nešto tvrđa – kaže Mladen. Kao iskusan uzgajivač peradi zna da u boji ljuske nema ništa neobično. Riječ je o određenim pigmentima koji se luče tokom pravljenja ljuske i tako  jajima daju boju. Povremeno se takva jaja, najčešće zelena, mogu  vidjeti  i u sasvim običnim kokošinjcima.

– Ljudi to obično vezuju za neko čudo, predviđanje da će se nešto značajno  desiti, a u stvari tajna je u tom da su i ne znajući  negdje kupili koku koja je ukrštena s čilenskom araukanom- poručuje ovaj ljubitelj živine.

Mladen koji je predsjednik dva društva,  Sportsko-ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Golub“ i Kinološkog  društva Prijedor, pred kućom ima i pravi mali zoološki vrt. U njemu  se šepure paunovi i razne vrste ukrasne peradi, a mjesta ima za i rasne pse, patuljaste koze, kuniće, ovce, fazane, labudove…

Izvor: Avaz

Foto: Giga