Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan hrane. Cilj je podići svijest o siromaštvu i gladi. Na ivici siromaštva u BiH živi oko 700.000 ljudi, a čak svaki šesti stanovnik često gladuje, jer nema novca ni za jedan obilniji i kvalitetniji obrok dnevno.

Životni standard građana BiH ubjedljivo je najniži u regionu. Prema posljednjim analizama, od tri do pet KM dnevno živi svaki šesti stanovnik u BiH, a njih oko 20.000 jednom dnevno se hrani u javnoj kuhinji. Zbog siromaštva, u Prijedoru je potreba za besplatnim obrocima mnogo veća nego što javna kuhinja, sredstvima koje ima, može da podmiri, kažu u Hrišćansko humanitarnom udruženju “Hleb života” u čijem sastavu djeluju dvije javne kuhinje, jedna u Prijedoru, a druga u Ljubiji.

Javne kuhinje u Prijedoru, ove godine, dobile su više sredstava iz gradskog budžeta, što će pomoći da što veći broj socijalno ugroženih lica dođe do svakodnevnog toplog obroka. Ova stavka u prethodne dvije godine iznosila je po 33.000 KM, a u ovoj iznosi 53.000 KM.

M.Stegić

PrethodniRUKOMETAŠICE  “MIRE” OSJETILE SLAST POBJEDE  
SlijedećiOBAVJEŠTENJE IZ ELEKTRODISTRIBUCIJE PRIJEDOR