5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

SVAKO MOŽE BITI ŽRTVA ELEKTRONSKOG NASILJA

Najnovije vijesti

Učenici Srednjoškolskog centra u Prijedoru imali su priliku da slušaju predavanje na temu vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije, sa akcentom na rizike koji vrebaju na društvenim mrežama. Predavanje su održali službenici Uprave za policijsku obuku, u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Prijedor. Srednjoškolci kažu da znaju da Internet nije nimalo bezopasno mjesto.

–  Društvene mreže danas su veoma integrisane u živote mladih i postale su svakodnevnica. Mogu imati veoma negativan uticaj, ali se isto tako mogu iskoristiti za dobre stvari – rekao je učenik Luka Mitrović.

Cilj predavanja je da se učenicima osnovnih i srednjih škola ukaže na opasnosti koje vrebaju na Internetu, kako ih prepoznati te da znaju kome i kako se obratiti ukoliko posumnjaju da bi mogli biti žrtve elektronskog nasilja, pojasnio je Aleksandar Miladinović, predavač na banjalučkoj Policijskoj akademiji.

– Učenici ovo dobro prihvataju, upoznati su sa određenim negativnostima, ne možemo reći da ništa ne znaju o tome. Međutim, kod djece je primjetno da ne žele da zaštite svoje profile, iako znaju da ih vrebaju prijetnje sa društvenih mreža. Vode se mišlju da se to neće njima desiti, da se to dešava nekome tamo u bijelom svijetu – upozorava Miladinović.

Ova predavanja organizuju se već cijelu deceniju. Iako su primarna ciljna grupa učenici, pažnja se obraća i na roditelje te na prosvjetne radnike. Ovakve edukacije održavaju se u osnovnim i srednjim školama širom Republike Srpske.

 

Z.J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!