Profesor strukturalne biologije na američkom Univerzitetu Stenford i nobelovac Majkl Levit, koji je predvidio slamanje korone u Kini, tvrdi da će se SAD i ostatak čovječanstva obračunati sa virusom prije nego što mnogi očekuju. Za razliku od nekih epidemiologa koji smatraju da svijet čeka višemjesečna, pa čak i višegodišnja borba, Levit tvrdi da dostupni podaci jednostavno ne podržavaju takav scenario, a pogotovo ne tamo gdje su na snazi razumne mjere socijalnog distanciranja.
“Ono što moramo kontrolisati jeste panika. Sagledamo li širu sliku, bićemo u redu”, navodi on za “Los Anđels tajms”.
Levit je još u januaru počeo da analizira slučajeve oboljenja od virusa korona te ispravno predvidio da će se Kina iz najgore faze epidemije izvući puno prije nego što su neki stručnjaci za zdravstvo predviđali. On je uvidio da je Kina 31. januara zabilježila 46 smrtnih slučajeva koje je uzrokovala zaraza. Četrdeset i dva nova smrtna slučaja zabilježena su dan ranije – 30. januara, ali je Levit uočio da se smanjuje stepen povećanja.
“Zamislite epidemiju kao automobil koji juri praznim auto-putem. Iako automobil povećava brzinu – on ne ubrzava kao što je prije ubrzavao. To znači da će se stepen povećanja smrtnih slučajeva tokom iduće sedmice dodatno smanjiti”, napisao je Levit u izvještaju od 1. februara.
Levit je tada predvidio je da će ukupni broj osoba koje će oboljeti u Kini iznositi oko 80 hiljada, te da će od bolesti preminuti 3.250 osoba. NJegovo predviđanje pokazalo se vrlo preciznim. Kina je 16. marta imala 80.298 oboljelih i 3.245 smrtnih slučajeva, a riječ je o državi od 1,4 milijarde stanovnika u kojoj svake godine umre deset miliona ljudi.
Levit je dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2013. godine.

SRNA

PrethodniČlanovi Vlade RS polovinu martovskih primanja uplaćuju u Fond solidarnosti
SlijedećiU PONEDJELJAK POČINJE PODJELA REGRESIRANOG DIZEL-GORIVA