5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

SVE MANJE GRAĐANA PRIPREMA ZIMNICU

Najnovije vijesti

Pravljenje zimnice polako se privodi kraju. Neki građani vjeruju samo u ono što sami spreme, dok drugi kažu da radije kupuju u marketima, jer smatraju da se u periodu inflacije ne isplati praviti zimnica. Da li će tradicionalna zimnica polako otići u zaborav? Jasno je da nema bolje od domaće, međutim, mnoge odbijaju visoke cijene povrća, tako da u marketima kupuju kisele krastavce, ajvar i turšiju. Nekima primanja ne dozvoljavaju ni toliko.

”Ne isplati mi se, ne mogu sebi priuštiti kao penzioner”, kaže jedna naša  sugrađanka.

Cijene povrća i voća na Gradskoj tržnici variraju iz dana u dan. Paprike, paradajz i kupus trenutno su najtraženiji.

”Dosta je išlo crvene paprike, neko je pravio ajvar, neko je pekao. Sad je sezona kupusa, ali to nije kao što je nekada bilo. Nekada se kupovalo na vreće, sad toga više nema”, rekao je Željko Perović, prodavac na Gradskoj tržnici.

Domaća zimnica se ne isplati, ali takvi proizvodi jesu zdraviji. Tradicionalne domaćice će i dalje raditi po provjerenoj recepturi, bez obzira što kućni budžeti polako gube trku s visokim cijenama povrća.

ZA KILOGRAM BIJELOG LUKA 15 KM

Cijena paprike po kilogramu kreće se od dvije do tri marke, krompir od dvije do dvije i po, crveni luk tri KM, bijeli 15, paradajz tri do četiri marke, feferonke 10, a tikvice tri KM po kilogramu.

V. Nišević