-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

SVE VIŠE GRAĐANA TRAŽI PRAVNU POMOĆ

Najnovije vijesti

Službi pravne pomoći grada Prijedora, lani se obratilo 2.282 lica. Samostalni stručni saradnik za pružanje pravne pomoći Dragica Plavšić Stojanović precizirala je da je u 2016. godini, pravnu pomoć u usmenom obliku, kroz pravne savjete iz različitih oblasti dobilo 1.722 lica, a pravnu pomoć u pisanom obliku 560 korisnika. Kako na ovim poslovima najčešće radi jedan radnik, a potrebe za ovim uslugama su sve veće, često u ovoj Službi nisu bili u mogućnosti da prime sve zahtjeve građana.

Kada govorimo o problemima zbog kojih su se građani obraćali ovoj Službi to je najčešće bila oblast porodičnog prava, razvodi brakova i naplata alimentacije. Povrede prava iz radnih odnosa su i dalje aktuelan problem, često se pominje rad na crno, uskraćivanje prava na godišnji odmor, otkazi zbog bolovanja, slučajevi mobinga, nepoštovanje radnog vremena i prekovremenog rada koji se ne evidentira i ne isplaćuje. Često tražena usluga je odgovor na tužbu ili žalbu na presudu po osnovu dugovanja za komunalne i slične usluge. U upravnim predmetima, najčešće su žalbe na Rješenja kojima se odbija zahtjev za ostvarivanje prava na invalidsku penziju ili na srazmjeran dio penzije, pogotovo kod Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a tražene su i žalbe na rješenja Poreske uprave odnosno prigovori na poreske račune. Tražene su i žalbe na rješenja Fonda zdravstvenog osiguranja. Kod pravnih savjeta građani su se najviše obraćali za pitanja iz oblasti radnog i porodičnog prava.

Dragica Plavšić Stojanović je  dodala da se građani Prijedora, svakog prvog petka u mjesecu, u periodu od 10.00 do 14.00 časova, mogu obratiti i pravnicima Centra za pružanje besplatne pravne pomoći koji djeluje pri Ministarstvu pravde RS.

Od ukupno 2.282 lica, koji su lani koristili usluge prijedorske Službe pravne pomoći, minimalne takse su platila samo 170 korisnika, u iznosu od 3.120 KM. Takse u svim predmetima, oslobođeni su penzioneri sa najnižim penzijama, korisnici socijalne pomoći, osobe pod starateljstvom, a u određenim predmetima, takse su oslobođeni i RVI, porodice poginulih boraca, porodice civilnih žrtava rata, izbjeglice i raseljena lica.

M.Stegić

foto: Arhiva