-3.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

SVE VIŠE OBOLJELIH OD KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA

Najnovije vijesti

U odnosu na karcinome drugih organa, karcinom debelog crijeva u svijetu je po učestalosti na drugom mjestu kod muškaraca i na trećem kod žena, a po smrtnosti na drugom mjestu.

slika-karcinom-debelog-crijeva-1

Najveći problem u Republici Srpskoj je što se skoro trećina pacijenata ljekaru obrati u uznapredovaloj fazi ove bolesti. Kada je prijedorska regija u pitanju, podaci pokazuju da imamo oko 33 novooboljelih na 100.000 stanovnika godišnje.

Pored krvarenja, simptomi koji mogu ukazivati na rak debelog crijeva su promjena u habitusu pražnjenja, naizmjenično prolivi i opstipacije, otežano pražnjenje.

slika-karcinom-debelog-crijeva-3

– Dominantno liječenje karcinoma debelog crijeva je hirurško i samo hirurgijom se uspješno tretira 60-70 odsto slučajeva. Što je bolest u ranijoj fazi, uspjeh liječenja je veći – pojašnjava prof. dr Zdravko Marić, abdomenalni hirurg, konsultant u Bolnici “Dr Mladen Stojanović” za Hirurško odjeljenje.

Ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima dovodi do pojačane učestalosti polipa debelog crijeva, navodi doktor. Takođe, epidemiološke studije ukazuju da gojazne osobe imaju 30 odsto veći rizik za nastanak tumora debelog crijeva.

pripremila: M. Stegić