Već četiri godine u Prijedoru postoji i radi Gimnastički klub “Lider”. Trenutno broji oko 120 članova, uzrasta od tri do četrnaest godina.  Treninzi “Lidera” održavaju se ponedjeljkom, srijedom i petkom, u Sali za ekstremne sportove.

Početak nije bio lak, kaže Biljana Bogdanović, trener u ovom klubu, jer nije bilo ni adekvatne sale, ni dovoljno opreme i sprava. – Kad smo tek počinjali nismo imali niti jednu strunjaču. Tako da smo prvo njih nabavili. Pa onda je krenulo pomalo, jedna sprava, druga… Sad imamo mnogo bolje uslove nego na početku. Ali fali nam još dvovisinski razboj, koji planiramo nabaviti naredne godine. Time bi kompletirali sprave, kako bi se djeca mogla pripremati za takmičenja – kaže Bogdanovićeva.

Na takmičenjima GK “Lider” učestvuje od nastanka kluba. Tako su ove godine osvojili treće ekipno mjesto na prvenstvu Republike Srpske u konkurenciji mlađih kadetkinja, drugo u konkurenciji kadetkinja, a mlađe juniorke bile su druge. Gimnastika polako postaje sve popularniji sport, kaže Biljana, jer se registruje sve više klubova i sve je više zainteresovanih.

Ipak, problem opreme je univerzalan za većinu klbova. – Najveći problem su nam sprave, bez kojih se djeca ne mogu adekvatno pripremiti za takmičenja. Uvjek se nešto improvizuje ili idemo u druge gradove. Trenutno je Banja Luka centar gimnastike u RS. Oni imaju sve sprave i uvjek su domaćin prvenstva Republike Srpske. Ali mi se nadamo da ćemo u skorije vrijeme i mi imati uslove da organizujemo neko veće takmičenje  – dodala je Biljana.

Do tada, u “Lideru” organizuju “manja” takmičenja, a naredne godine bi ovaj klub trebao biti domaćin regionalnog takmičenja u gimnastici, u okviru Malih olimpijskih igra. Odličan je to način da se ovaj sport ponovo vrati u škole, smatraju u ovom klubu.  Pozivaju sve zainteresovane da im se jave, da se raspitaju preko društvenih mreža, ili da dođu i pogledaju kako izgledaju trenizi, te da se upoznaju sa gimnastikom iz prve ruke.

Z.J.

Foto: Fejsuk stranica GK “Lider” i KV

PrethodniARHEOLOG SREĆKO: PREKO NAGRADNIH IGARA BIO NA KANARSKIM OSTRVIMA, NA OLIMPIJADI U MOSKVI…
SlijedećiAGENCIJI „PREDA-PD“ POVELJA „KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ“