12.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM STO GODINA RUDARSTVA

Najnovije vijesti

Svečanom akademijom u prijedorskom pozorištu, privedeno je kraju obilježavanje 100 godina rudarstva u Prijedoru i isto toliko godina rada RŽR Ljubija. Po riječima Stanka Vujkovića, direktora RŽR “Ljubija”, velika stvar je i to što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ovom rudniku dodijelio Orden zastave RS sa srebrnim vijencem, za zasluge u razvoju privrede.

img_3384

– Mi smo ponosni na ovaj orden, i mi poručujemo da u Prijedoru ima rude,  da ima rudara za bar još jedan vijek – rekao je Vujković. Obilježavanju ovog velikog jubileja prisustvovao je i Petar Đokić, Ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji je izrazio nadu da će se na ovim prostorima rudariti i u godinama koje dolaze.

img_3355

– Naša je namjera da izradom strategije o eksploataciji rude i mineralnih sirovina u RS, dodatno uozbiljimo ovo pitanje i još više pažnje posvetimo sirovinama koje će se u budućnosti eksploatisati. Jer ne želimo da budemo oni koji će resurse potrošiti za vrijeme naših života, već da eksploatacija resursa mora biti pogodnost i za buduće generacije – poručio je Đokić.

img_3387

Mladen Jelača direktor kompanije “Arcelor Mital”, koja kroz rudnik Omarska nastavlja tradiciju rudarstva na ovim prostorima, naglasio je da je rudarstvo imalo nemjerljiv doprinos u razvoju Prijedora. – U ovih 100 godina bilo je burnih perioda, i Rudnik željezne rude je bio kolektiv koji je nosio ovaj grad i značaj rudnika bi i u budućnosti trebao da bude takav – rekao je Jelača.

img_3358

Na svečanoj akademiji uručene su i povelje pojedincima koji su doprinijeli razvoju rudnika, a od tog broja pet je dodijeljeno posthumno. Svečanost je uveličao nastup, SPD “Vila”, SKUD “Dr Mladen Stojanović”, te nastupi vokalnih solista, kao i prikazivanje filma kojim su se prisutni podsjetili na istoriju rudnika, i na njegov doprinos razvoju Prijedora.

Više fotografija sa ovog događaja možete pogledati OVDJE!

Z.J.

Foto: Dragan Stojnić Giga