16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

SVEČANO OTVORENI 45. KNJIŽEVNI SUSRETI NA KOZARI (FOTO)

Najnovije vijesti

Vatromet stiha i lijepe pisane riječi, začuo se večeras u prijedorskom Pozorištu na otvaranju 45. Književnih susreta na Kozari. Na ovoj svečanosti, svoje stihove govorili su pjesnici Dragan Kolundžija, Ljubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Mošo Odalović, Ranko Preradović, Aleksandra Čvorović, Dejan Aleksić i Zdravko Miovčić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je ovogodišnje Književne susrete i uručio nagradu za životno djelo “Književni vijenac Kozare” pjesniku, romansijeru, esejisti, prevodiocu i publicisti Milovanu Danojliću.

U obrazloženju jednoglasne odluke žirija, kojeg su čine predsjednik Jovan Delić, Đorđo Sladoje i Mladenko Sadžak, navodi se da je Danojlić jedan od najplodnijih, najboljih i najraznovrsnijih srpskih pisaca visoke književne kulture i odgovornosti pred djelom, jezikom, svijetom i životom.

Prisutni u prijedorskom Pozorištu mogli su da pogledaju izložbu povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića, koju su pripremili Narodna biblioteka Užice i Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora.

Književni susreti nastavljaju se sutra na Mrakovici, gdje će tačno u podne, biti održan Veliki poetski čas.

M.Stegić

foto: Giga