10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

SVETKOVANJE O OGNJENOJ MARIJI: ODRŽANO VEČE TAMBURICE „NOVAK SAVANOVIĆ“ (FOTO)

Najnovije vijesti

U okviru Svetkovanja o Ognjenoj Mariji, večeras je u Brezičanima održano Veče tamburice „Novak Savanović“, u čast nedavno preminulog člana Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“ iz ovog mjesta.

Savanović je, inače, bio inicijator Večeri tamburice koje je prošle godine održano po prvi put povodom trodnevnog obilježavanje krsne slave Brezičana. Pored domaćina, u programu je učestvovalo još šest tamburaških orkestara iz Banjaluke, Gradiške, Prnjavora, Kozarske Dubice i Prijedora.

Dragan Savanović, predsjednik KUD-a „Milan Egić“ iz Brezičana

– Svetkovanje o Ognjenoj Mariji u Brezičanima održava se već pet godina i  ušlo je u program prijedorskog „Kulturnog ljeta“. Po drugi put organizujemo Veče tamburice i, u dogovoru s porodicom našeg Novaka Savanovića, ubuduće će nositi njegovo ime i postati tradicionalno. Želja nam je da se dostojno odužimo Novaku. On je jedan od prvih muzičara koji je na ovo područje donio tamburicu. Ne samo da je vrsno svirao ovaj instrument, već je i izrađivao i popravljao tamburice – rekao je Dragan Savanović, predsjednik KUD-a „Milan Egić“ iz Brezičana.

Veče tamburice zvanično je otvorio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. Podsjetio je da Grad podržava brojne kulturne manifestacije koje se održavaju u naseljima u kojima su obnovljeni ili izgrađeni društveni domovi.

– Brezičani imaju veoma kvalitetno Kulturno-umjetničko društvo „Milan Egić“, koje okuplja različite generacije. Nastupaju ne samo pred domaćom publikom nego i na prostoru bivše Jugoslavije, a izlaze i na evropsku scenu. Ovo je veoma lijepa manifestacija i prilika da se građani okupe i druže – rekao je Đaković.

Svetkovanje o Ognjenoj Mariji u Brezičanima biće nastavljeno sutra u 21 čas, kada će biti održano Veče  folklornog stvaralaštva kod crkve. U nedjelju u 9 časova biće služena sveta liturgija, nakon čega će uslijediti slavski ručak. Organizatori tradicionalnog obilježavanja hramovne slave su crkvena opština Marini i KUD „Milan Egić“.

D.S.

foto: Giga