16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

SVETOSAVLJE: AKADEMIJA 26, BAL 27. JANUARA  

Najnovije vijesti

Tradicionalna Svetosavska akademija biće održana u petak, 26. januara, u Gradskom pozorištu od 20 časova, najavljeno je iz Gradske uprave Prijedor. Na Akademiji će biti uručene svetosavske povelje najboljim prosvjetnim radnicima, dok će o liku i djelu velikog srpskog prosvetitelja besjediti profesor Ranko Popović.

U umjetničkom dijelu programa biće izveden muzičko-scenski recital pod nazivom “Jesi li se umorio, sveče” koji je sačinjen od pjesama Slobodana Pavićevića, Milice Bakrač, Brane Crnčevića, Ljubice Miletić, Milana Kosovića, Alekse Šantića, Desanke Maksimović, vladike Nikolaja Velimirovića i Raše Perića. U programu učestvuju Hor SPD “Vila” Prijedor i Srbski Pravoslavni pojci, te glumci Biljana Đurović i Aleksandar Lazić.

Ove godine će ponovo biti obnovljena tradicija organizovanja Svetosavskog bala, koji će biti održan u subotu, 27. januara, od 20 časova u Hotelu “Prijedor”, a u organizaciji Kola srpskih sestara. Ukupan neto prihod ostvaren na Svetosavskom balu biće usmjeren u humanitarne svrhe i to u izgradnju kuće osmočlanoj porodici Milinković iz Crne Doline. Tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, s prekidima, datira od 1891. godine.

KV

foto: Arhiva