U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save, u Prijedoru je održan Svetosavski dobrotvorni bal, u organizaciji Kola srpskih sestara, a pod pokroviteljstvom Grada Prijedora.

Za Svetosavskim dobrotvornim balom vladalo je veliko interesovanje građana, među kojima je najviše bilo prosvjetnih radnika. Svečana sala Hotela “Prijedor” bila je popunjena do posljednjeg mjesta. Protekle dvije godine prihod sa bala bio je usmjeren porodici Milinković iz Crne Doline, kojima je, uz pomoć dobrih ljudi, prošle godine sagrađena kuća. Jadranka Mijić, predsjednik Kola srpskih sestara Prijedor rekla je da je ove godine prihod namjenjen porodici Biljane Kričković, majci troje maloljetne djece iz Garevaca, a prikupljeno je 2.334 KM.

Manifestaciju koja slavi ime najvećeg srpskog prosvetitelja karakteriše i zlatnik sa likom Svetog Save koji se nalazio u jednoj od krofni. Zlatnik je ove godine pronašla Mileva Mandrić, pedagog u Centru “Sunce”. Prisutne je pozdravio Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora koji je naglasio da ova manifestacija podsjeća na tradiciju srpskog naroda, koju treba čuvati i njegovati.

U programu Svetosavskog bala učestvovali su članovi Srpskog pjevačkog društva “Vila”, članovi Udruženja za očuvanje i njegovanje tradicije iz Prijedora, glumac Pozorišta Prijedor Dean Batoz i grupa “Nostalgija”. Tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, sa prekidima, datira od 1891. godine.

M.Šodić

PrethodniREAKCIJA SKUPŠTINSKE VEĆINE NA VIJEST : „ Parking servis: Rast prihoda i veći broj parking mjesta“
SlijedećiKK “SHODAN”: ČETIRI MEDALJE U SLOVENIJI