Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da očekuje da svako u lancu preuzme svoj dio odgovornosti kada je riječ o propustu zbog kojeg je šestoro lica koja su stigla iz inostranstva umjesto u lokalni karantin u banjalučkom Đačkom domu smješteno u Studentski centar “Nikola Tesla”, gdje se nalaze osobe za koje je utvrđeno da su pozitivne na virus korona.
“Očekujem da svako preuzme svoj dio odgovornosti za ovaj propust, a što se tiče zdravstvenih radnika biće preduzeto sve što je potrebno da očuvamo zdravlje tih lica. Očekujemo da će biti testirana 3. maja”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Izrazivši žaljenje zbog ovog propusta, Šeranić se izvinio licima koja su se našla u Studentskom centru umjesto u lokalnom karantinu, kao i njihovim porodicama.

On je naglasio da je razumljivo da su ta lica uznemirena zbog čega im je Dom zdravlja obezbijedio psihološku podršku.

“Ta lica su ubrzo prebačena u karantin u Centru `Zaštiti me` i smještena su u pojedinačne sobe. Neće biti smještanja drugih lica u lokalni karantin u Centru `Zaštiti me`. Dakle, ova lica se ne nalaze u Đačkom domu, gdje su ostali upućeni u lokalni karantin. Odmah su pregledana, epidemiolog je uzeo epidemiološku anamnezu, a dezinfikovana je njihova odjeća, obuća i stvari koje su ušle u prostor Studentskog centra”, rekao je Šeranić.

Šeranić kaže da zdravstveni podaci koje je dobio pokazuju da je jedno od ovih šest lica ušlo u takozvanu crvenu zonu Studentskog centra, a ostali su se zadržali u prizemlju pošto su trebali biti podvrgnuti zdravstvenom pregledu.

“Vrlo brzo, nakon pet do deset minuta, uvidjeli su da je došlo do greške, tako da su ta lica prebačena u lokalni karantin u Centru `Zaštiti me`“, naglasio je Šeranić.

On je dodao da je o propustu obaviješten juče i da je odmah nakon toga zatražio izvještaj od zdravstvenih službi.

“Ministarstvo je jasno propisalo protokole u vezi sa kretanjem i upućivanjem lica u karantine i svi moraju da ih se pridržavaju”, istakao je Šeranić. 

SRNA

PrethodniZABRANU I OGRANIČENJE KRETANJA PREKRŠILO 39 GRAĐANA
SlijedećiOD 4. MAJA RAD SA KORISNICIMA, UZ STROGE MJERE