-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

SVI PRIČAJU O SJEMENKAMA LUBENICE, ALI KAD ČUJETE ŠTA MOGU SJEMENKE DINJE, STALNO ĆETE IH KORISTITI

Najnovije vijesti

Dinja je niskokalorično voće koje obiluje vitaminima i mineralima i sadrži veliki postotak vode, što je čini idelanim voćem za osvježenje tokom toplih, ljetnih dana. No, najzdraviji dio dinje najčešće završi u kanti za smeće, budući da ga odstranjujemo i bacamo – sjemenke dinje.

U Indiji sjemenke dinje su najdragocjeniji dio ovog voća i koriste se u svakom domu.

Nakon odstranjivanja središta dinje, končasta vlakna se zajedno sa sjemenkama suše na papiru, a zatim se nakon sušenja vlakna odvajaju od sjemenki. Nakon ovog procesa sjemenke je potrebno dobro oprati pod jakim mlazom vode, posušiti i sačuvati.

Sjemenke dinje bogate su proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i vlaknima. Prema ayurvedi (tradiconalnoj indijskoj medicini) sjemenke dinje imaju rashlađujući efekt i idealne su za jesti tokom ljeta.

U Indiji, mljevene sjemenke dinje dodaju se u lassi (napitak od jogurta) i thandai (hladno mlijeko sa začinima), a cijele sjemenke u slatkiše i halve. Mogu se dodati u hljeb i peciva (poput sjemenki bundeve ili sunockreta) ili u torte i kolače (poput oraha ili lješnjaka). Mogu se jesti i same, kao zdrava grickalica.

http://savjet.kucni-kutak.info