Četvrtak, 25. Aprila 2024.
4.8 C
Prijedor

OBILJEŽEN DAN POGINULIH I NESTALIH BORACA

NAJNOVIJE VIJESTI

Predstavnici gradske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedora  položili  su vijence i zapalili svijeće na Centralno spomen-obilježje borcima Otadžbinskog rata i obilježili 15. septembar, Dan poginulih i nestalih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

img_8911

Obraćajući se prisutnima, predsjednica ove organizacije, Zdravka Karlica, istakla je da se u Republici Srpskoj, još uvijek, traga za 1.670 nestalih boraca i civila, medju kojima je i 30 Prijedorčana. Ona je pozvala sve one koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice, bez obzira čije su žrtve, da pomognu kako bi se one sahranile na dostojanstven način.
img_8925

– Žalosno je to što, i nakon 20 godina, još uvijek postoje grobnice koje nisu otkrivene, majke koje nisu oplakale svoje sinove i djeca koja nisu u mogućnosti posjetiti grobove svojih roditelja. To je velika sramota za RS i BiH – smatra Zlatko Ritan, sin poginulog borca Vojske RS.

img_8917

– Ovo je dan kada se na dostojanstven način prisjećamo onih koji su dali najviše za  Republiku Srpsku. Nažalost, još uvijek se to njihovo djelo u Srpskoj ne cijeni – istakao je Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

img_8927

On je pozvao republičke organe da više rade na smanjenju broja nezaposlenih boraca, a državne i republičke komisije zadužene za traženje nestalih da prestanu pričati političku priču o nestalim borcima i civilima.

 

img_8920

P.Š.