Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

SVIJET U STANJU KOLEKTIVNE HISTERIJE U VEZI SA RUSIJOM

NAJNOVIJE VIJESTI

 Svijet je u stanju kolektivne histerije kada se radi o Rusiji, a događaji u Ukrajini su u velikoj mjeri uticali na Republiku Srpsku, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik za “Raša tudej”.
Prema riječima predsjednika Srpske, Zapad traži da se svi u regionu pridruže njihovim sankcijama.

“Republika Srpska to nije učinila, iako je gotovo svakodnevno isložena pritisku i zahtjevima spolja. S druge strane, ometena je naša komunikacija sa Ruskom Federacijom, prije svega u polju trgovine i ekonomije, što pogoršava naše veoma stabilne ekonomske odnose”, naglasio je Dodik.

Dodik je napomenuo da je Zapad sam izložen ekonomskim problemima i da smanjuje proizvodnju.

Predsjednik Srpske podsjetio je da se Republika Srpska nalazi u regionu koji je na neki način vezan za izvoz sirovih materijala i drugih stvari i stoga doživljava pad proizvodnje, kao što je to slučaj i na Zapadu. Dodik je kao primjer na Zapadu naveo NJemačku, koja je u recesiji već nekoliko mjeseci, kao i druge članice EU.

“Sve ovo utiče na našu poziciju, ali mi namjeravamo da održimo konceptualnu saradnju i našu slobodu i ne želimo da se bilo ko miješa u naša unutrašnja pitanja. Ponosan zbog činjenice da se predsjednik Rusije Vladimir Putin nikada nije miješao u unutrašnja pitanja, nikada nije pokazao da favorizuje bilo koju stranu i uvijek se zalagao za mir na našoj teritoriji. To je ono što može da nam pomogne, sve ostalo ne pomaže”, dodao je Dodik. 

SRNA