-3.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA OBILJEŽEN I U PRIJEDORU

Najnovije vijesti

 

Četrnaesti novembar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, a cilj je skretanje pažnje javnosti na ovu bolest od koje oboljeva sve veći broj ljudi.

img_9671

Tim povodom, Udruženje dijabetičara Prijedor, danas je, na Malom gradskom trgu, organizovalo akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi. Ovo Udruženje okuplja oko 500 članova, a među njima je 30 djece sa prijedorske regije koja imaju dijabetes.

img_9694

Dr Vesna Jelača, regionalni koordinator za dijabetes, rekla je da je i na našim prostorima primjetan trend povećanja broja oboljelih od dijabetesa.

– Cilj ove akcije jeste potencijalno otkrivanje onih koji još uvijek ne znaju da imaju dijabetes. To je bolest koja može dovesti do velikog broja komplikacija ukoliko se ne liječi na adekvatan način – navela je dr Jelača.

img_9690

Ona je apelovala na građane da povremeno kontrolišu nivo šećera, i da posvete više pažnje svom zdravlju. Procjenjuje se da u Republici Srpskoj živi 90. 000 ljudi oboljelih od dijabetesa, a zabrinjavajuće je to što ova brojka pokazuje tendenciju rasta.

Z.J.

foto: Giga