18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Najnovije vijesti

Približno deset odsto svjetske populacijie, oko 767 miliona ljudi,   živi u siromaštvu, govore podaci Svjetske banke. Podaci govore i da je na globalnom nivou siromaštvo u opadanju, ali statistike i tabele ove institucije malo znače onima koji svaki dan, sa plastičnom kanticom u ruci, idu put javnih kuhinja.

javna-kuhinja

Kako kaže Danko Malešević iz organizacije „Hleb života“, broj korisnika javne kuhinje u Prijedoru ima trend rasta. – Trenutno oko 130 korinika, 85 u Prijedoru i 45 u Ljubiji, koristi usluge javne kuhinje, i svaki godine taj broj se povećava. Prije pet godina kada smo krenuli sa radom, imali smo 15 korisnika, a danas smo došli do pomenute brojke, a ima još ljudi koji nam se javljaju – rekao je Malešević.

On je dodao da već tri godine imaju podršku gradske uprave. Ove godine grad Prijedor je u finasiranju javne kuhinje učestvovao sa 50. 000 KM, dok je najveći finasijer i dalje britanska organizacija „Misija bez granica“, a dio sredstava obezbjeđuje „Hleb života“ svojim projektima. – Mnogim ljudima kojima pomažemo značajan je ovaj jedan obrok dnevno. Mi većinu svojih korisnika poznajemo, znamo njihovu životnu situaciju i drago nam je da im možemo pomoći i na ovaj način – rekao je Malešević.

On je dodao da ima sugrađana koji pomažu rad javne kuhinje, ali da, za sad, podrška privrednih subjekata nije na zavidnom nivou. Svjetski dan borbe protiv siromaštva obilježava se 17. oktobra od 1987. godine, kada su ga ustanovile Ujedinjene nacije.

Z.J.