SVJETSKI DAN SESTRINSTVA: HUMAN I ODGOVORAN POSAO (video) – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Vijesti SVJETSKI DAN SESTRINSTVA: HUMAN I ODGOVORAN POSAO (video)

SVJETSKI DAN SESTRINSTVA: HUMAN I ODGOVORAN POSAO (video)

0

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, 12. maja, Udruženje medicinskih sestara i tehničara regije Prijedor danas je, u saradnji sa Srednjoškolskim centrom, Domom zdravlja i prijedorskom bolnicom, organizovalo svečanu akademiju i akciju besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.

– Medicinske sestre su aktivne tokom cijele godine, one promovišu zdravlje i rad s pacijentima. To je plemenit posao, a pretpostavka da se njime bavite je da, prvenstveno, volite čovjeka. S druge strane, to je i veoma odgovorno i požrtvovano zanimanje – rekla je Danka Timarac, predsjednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Prijedor.

Ona je napomenula da trenutno imaju 220 članova te da su svjesni odliva medicinskog kadra, koji je trend ne samo kod nas nego i u regionu. Direktor Srednjoškolskog centra Aleksandar Milješić zadovoljan je što se ova javna ustanova uključila u obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva.

– Naša škola obrazuje medicinske tehničare. Ove godine, od 17 mogućih odjeljenja, imamo 11 odjeljenja iz struke zdravstva. Svake godine upisnu politiku zasnivamo na većem broju odjeljenja iz zdravstva, ovog puta ćemo imati dva odjeljenja medicinskih i fizioterapeutskih tehničara. Druga dva odjeljenja koja ćemo upisivati su nešto novo: arhitektonski tehničar i frizer – rekao je Milješić potvrdivši veliko interesovanje učenika za upis u ovu školu.

– Treći sam razred medicinske škole opšteg smjera. Smatram ovu struku perspektivnom, ali ne u smislu da nakon školovanja napustim zemlju, nego da ostanem tu i doprinesem poboljšanju stanja u zdravstvu – rekla je učenica Nataša Tomić.

U centru grada je, povodom ovog datuma, organizovano tradicionalno besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, za šta su interesovanje, uglavnom, pokazali stariji sugrađani. Sličnu akciju imali su učenici medicinske struke u holu Srednjoškolskog centra. U ovoj prijedorskoj školi održana je svečana akademija i predavanje o dijabetesu i hipertenziji. Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. maja, na rođendan Florens Najtingejl, Engleskinje koja se smatra začetnicom modernog sestrinstva.

D. S.

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version