6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

SVJETSKI DAN VIDA: REDOVNE KONTROLE NAJBOLJA PREVENTIVA

Najnovije vijesti

Svjetski dan vida obilježava se sa idejom da se široj javnosti ukaže na problem sljepila i drugih očnih oboljenja. Kako kaže dr Vesna Vukotić, oftalmolog u Bolnici „Dr Mladen Stojanović“, kod starije populacije u Prijedoru najčešće dijagnoze su katarakta, odnosno mrena, i povišen očni pritisak.

katarakta

– Operacija katarakte je zahvat koji se često izvodi, ali opet imamo pacijente koji nam dolaze i koji gotovo ništa ne vide. Jako puno je i ljudi koji imaju neotkriven povišen očni pritisak, pošto postoji oblik ovog oboljenja koji nema nikakvih simptoma, pa se gradjani i ne javljaju doktoru. Često se desi da kada pacijentima pronađemo neki problem, oni ne dolaze na kontrole i onda dođe do većih oštećenja – kaže Vukotićeva. Kod djece je, po riječima dr Vukotić, zabilježen manji broj strabizma, to jest razrokosti, nego u ranijim godinama i to je, vjerovatno, posljedica izraženije svijesti kod roditelja, koji svojoj djeci vid kontrolišu na vrijeme.

ocno

– Do sedme godine starosti, imamo vremena da pomognemo djeci da formiraju vid do kraja, a poslije toga su naše mogućnosti ograničene. Tada vid možemo korigovati, ali ne možemo reći da će biti u potpunosti razvijen – rekla je Vukotićeva. Svjetski dan vida obilježava se drugog četvrtka u oktobru, a ove godine održava se pod sloganom „Zajedno jači“.

Z.J.

foto: Dragan Stojnić Giga