Na sjeveru Italije, u gradu Belunu, proteklog vikenda održan je Svjetski padobranski kup, gdje se okupio dio svjetske elite u disciplini skok na cilj. Nastupilo je 18 ekipa, 90 takmičara, koji su odmjerili snage na jedinom održanom, od planiranih šest ovogodišnjih svjetskih kupova – iz Parachute World Cup Series. Pandemija je i u slučaju padobranstva odradila svoje, kao i kod drugih sportova, pa su svi ostali kupovi prvo pomjerali termin održavanja, a na kraju su i otkazani.

Na takmičenju u Italiji nastupio je i Siniša Vujaković, reprezentativac Austrije, standardni prvotimac Aerokluba „Prijedor“ i austrijske ekipe „FS Kärnten“. Najtrofejniji BiH „ciljaš“ bio je prijavljen u ekipi matičnog kluba iz Klagenfurta, ali mu se tim, iz razloga u direktnoj i indirektnoj vezi sa pandemijom, posljednjih dana pred Svjetski kup bukvalno raspao. Ista sudbina zadesila je i domaći „Freeteam Italy“, šampionsku ekipu iz svjetskog vrha u ovom sportu, sastavljenu od starih majstora padobranskog sporta. Italijanska ekipa ponudila je mjesto Vujakoviću, koje je on bez mnogo dvoumljenja prihvatio. Pokazalo se da je to bila dobitna kombinacija, budući da je ekipa osvojila bronzu.

– To je za mene bila velika čast, ali istovremeno i veliko psihološko opterećenje. Takmičio sam se ja i ranije u jakim ekipama: „Prijedor“, „Aqualife Graz“, reprezentaciju Austrije… Ali sam tada bio u punoj trenaži, u formi, samopouzdan. Ovaj put nisam imao ništa od toga, a uz sve to skakao sam i na najtežem mjestu, kao vođa ekipe, što je dodatna odgovornost. Ali, biće da me šampionski mentalitet slavne ekipe dodatno motivisao i natjerao da pružim trenutni maksimum – rekao nam je Vujaković.

Na kraju je prva bila ekipa Vojske Njemačke, iza njih je bila profesionalna ekipa „PD Factory Team“ iz Italije, a treći „Freeteam Italy“.

Ovo je bio prvi put u istoriji Svjetskog kupa da je jedna amaterska ekipa osvojila pehar, a  prvi put u istoriji prijedorskog i BiH padobranstva jedan domaći takmičar popeo se na pobjedničko postolje u ekipnoj konkurenciji ovog prestižnog takmičenja.

– Ja sam već imao tu privilegiju da jednom u karijeri osvojim vicešampionsku titulu na Svjetskom kupu, u pojedinačnoj, master-kategoriji, ali o pobjedničkom postolju u ekipnoj konkurenciji nikada nisam ni sanjao. I eto, sticajem okolnosti i ironijom sudbine, baš u ovoj, i za mene privatno i za sve sportiste, i za čovječanstvo crnoj godini, posrećio mi se taj istorijski uspjeh – rekao je Vujaković, koji je u master-kategoriji zauzeo 11. a u generalnoj konkurenciji 21. mjesto.

KV