9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Tanjinu trajnu šminku onkološke pacijentice plaćaju samo osmijehom

Najnovije vijesti

Na vratima salona dočekuje nas domaćinski, sa širokim osmijehom. I pozdravlja na svoj jedinstven i neposredan način. To se ne uči, mada Tanja Tramošljanin , permanent makeup artist i vlasnica kozmetičkog salona, studija trajne šminke  (Permanent &Make- up studio by Tanja), priča da taj  pogled na svijet,  duguje jednoj posebnoj ženi, svojoj baba Savi,  čije životne mudrosti i danas često  ponavlja. Poslom po kojem je postala prepoznatljiva bavi se oko šest godina, a njen pečat, posebno u obrvama s ponosnom  na licu  nose brojne Prijedorčanke. I među njima i onkološke pacijentice kojim  Tanja ovaj kozmetički tretman poklanja uz moto da se ovaj tretman može platiti i osmijehom.U svijetu   je to baš zaživjelo, pay with smile, zapravo,  „platite s osmijehom“. Odlučila sam da to radim u Prijedoru. To je  bila spontana odluka, nakon što mi je na tretman  iscrtavanja obrva došla žena koja je bila onkološka pacijentica . To se i prepozna , drugačija je dlaka, drugačije je sve. I kroz priču saznam zbog čega su izgubljene obrve, zbog čega su i te koje su narasle, „divlje“ . Tako da nemam srca da to naplatim  . Nemam srca, jer to je stvarno potreba, to nije hir. – priča s puno emocija Tanja. Emotivnu priču krase obično i trajna prijateljstva između Tanje  i onih kojim je poklonila neki lijep detalj na licu.

Obraduje se kad ih  ponovo vidi i to su emotivno neprocjenjivi  susreti.- I tu se stvore neka nova prijateljstva. I negdje uvijek stoji to neko razmišljanje poslije o njima i obavezno pitanja „ šta je s njima?“, „nisu mi došle?“,“zašto  nisu?“… Ili kad dođu onda se obje obradujemo , dijelom i zbog tog da one  i dalje drže do sebe… To su baš  jake emocije , nerijetko suze radosnice, ali i suze oduševljenja , pa i nevjerovanja. Jer vratiti ženi , koja je izgubila kosu, obrve, trepavice, a to je ogroman stres i udar na pojam ženske ljepote, vjeru u ljepotu i to neko samopouzdanje u sebe je neporocjenjivo. To nema cijenu.- kaže ova Prijedorčanka. Po struci  je sanitarni inženjer, u šali kaže bez posla , ali zato vrstan zanatlija. Ni jednu priliku za edukacijom ne propušta, jer trendovi se mijenjaju, pa valja uvijek učiti,  a nedavno je bila i u Istanbulu. Povod sjajan, direktno učešće na Svjetskom takmičenju permanentne, trajne  šminke. Ulaznica za ovo takmičenje bilo je zlato koje je  Tanja, u organizaciji Svjetske organizacije za trajnu šminku , osvojila na regionalnom takmičenju u Beogradu.

-Tu  sam uzela zlato , iz kategorije sjenčenog ajlajnera . Bile su tu četiri kategorije , puder obrve, iscrtavanje japansko, sjenčeni ajlajner i trajna šminka usana. Nas četiri smo s osvojenim prvim mjestom imali direktni plasman na svjetskom takmičenju  koje je održano  u Istanbulu.- kaže Tanja. Ona  je i dio tima koji je  svojevremeno organizovao i makeover za jednu našu sugrađanku  tokom kojeg su njen studio, stomatološka ordinacija dr Čoprka i frizerski salon „DiG“   poklonili stomatološke usluge, trajnu šminku  i frizuru.  U toj zajedničkoj saradnji  u međuvremenu je bilo još sličnih poklona, a sve pod motom izađite iz studija sa širokim osmijehom i sjajem u očima. Bitno je ljude usrećiti i stvoriti tu neku  obostranu emociju koja i jednim i drugim znači mnogo, poručuje Tanja.

M.Z.