14.8 C
Prijedor
Četvrtak, 8 Juna, 2023

TEŠKO RIJEŠITI PROBLEM PASA LUTALICA (VIDEO)

Najnovije vijesti

Nedavni slučaj iz Kozaruše, kada su psi lutalice zaklali i rastrgali šest ovaca, ponovo je u žižu javnosti vratilo ovaj problem koji traje godinama. Za uklanjanje pasa lutalica, u Prijedoru je zadužena Higijeničarska služba koja djeluje u okviru preduzeća “Komunalne usluge”. Međutim, nije lako odgovoriti na sve prijave koje konstantno stižu, naročito u udaljenim ruralnim sredinama, kaže Zoran Bulić, rukovodilac Radne jedinice “Deponija i reciklaža”.

– Građani bi trebalo da imaju razumijevanja, jer naša služba nije svemoguća. Od njenog osnivanja, 2009. godine, uhvaćeno je preko 7.500 pasa, što je zaista impozantan podatak. Samo u prošloj godini uhvaćeno je preko 1.200 pasa, ali je problem što je od tog broja samo 50 udomljeno – naglašava Bulić.

Nabavljena je i puška za uspavljivanje, ali strelice ne djeluju trenutno, kao u holivudskim filmovima. Tako se dešava da psi pobjegnu u šumu, dok sredstvo za uspavljivanje počne djelovati. Problematika je kompleksna i u njezinom rješavanju potreban je usklađen angažman svih nadležnih struktura, ali i povećana svijest građana.

– Dio problema su i nesavjesni mještani okolnih opština koji znaju da mi imamo azil, pa dovoze i puštaju pse na područje Prijedora. Problem su neodgovorni vlasnici pasa koji svoje životinje, nakon izvjesnog vremena, puštaju na ulicu. Tad počinju da se stvaraju čopori – pojašnjava Bulić, dodavši da u takvim slučajevima mogu da pozovu Higijeničarsku službu koja bi, bez ikakve naknade, preuzela psa. Štetu koja nastane zbog napada pasa i divljih životinja na stoku, teško je naplatiti.

Tatjana Marić, šef gradskog Odjeljenja za unapređenje poljoprivrede, rekla je da Grad, u ovom trenutku ,nema mehanizme za nadoknadu štete nastale na ovaj način. Uglavnom je riječ o, uslovno rečeno, malom broju grla. Međutim, za domaćinstvo koje od toga živi, bilo kakav vid štete je velik.

– Nažalost, na nivou Gradske uprave Prijedor nemamo formiranu komisiju, kao ni namjenu izvršenja odštete za te aktivnosti – navela je Marićeva.

Rješenje problema nisu ni lovci, kojima propisi ne dozvoljavaju odstrel pasa lutalica. Prošlogodišnji slučaj Mithada Musića pokazuje da su ruke vezane i onima koji sami odluče da brane svoje stado. Ovaj poljoprivrednik iz Čarakova, zbog pasa lutalica, izgubio je preko 200 grla, a kad je pokušao da ih odbrani svojom lovačkom puškom, policija ju je oduzela.

Z. Jelić

foto: Giga

 

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!