U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske testirano je 529 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod još 14 lica, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Riječ je o četiri muškarca i 10 žena, od kojih su po dva lica muškog pola srednje i starije životne dobi, te dva lica ženskog pola mlađe životne dobi, pet srednje i tri starije životne dobi.

Po tri lica su iz Banjaluke, Prijedora i Modriče, dva lica iz Teslića i po jedno lice iz Kozarske Dubice, Ribnika i Prnjavora.

Pet lica je hospitalizovano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama, navodi se u saopštenju.

Ukupno 10 lica nije moglo da navede jasnu epidemiološku vezu, dok su četiri navele kontakt sa pozitivnim licima.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je još 26 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Prijedora, Mrkonjić Grada, Doboja, Istočnog Sarajeva i Broda, a pozitivan test na novi virus korona potvrđen je kod jedne medicinske sestre iz Prijedora, koja se već nalazi u izolaciji.

Testirano je i 17 vaspitača iz vrtića u Srpcu i Tesliću i 20 osoba iz objekata za izolaciju i svi rezultati testova na novi virus korona su negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.306 slučajeva virusa korona, oporavilo se 658 lica, a od posljedica kovida-19 preminula su 93 lica, dok je do sada na novi virus korona testirano 22.491 osoba.

U UKC-u Srpske liječe se 82 pacijenta sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona. Na Odjeljenju kovid-19 hospitalizovana su 34 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.

Kod tri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, na staroj lokaciji Hirurgije je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i staroj lokaciji Pulmologije 24 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuta su 53 pacijenata sa kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 14 pacijenata, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru je 18 pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči su tri pacijenta.

Što se tiče objekata za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome kovida-19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalaze se 142 osobe, 17 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe su u Domu učenika u Bijeljini i 24 osobe su u Domu učenika u Doboju.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.861 lice, a nadzor je završen kod 29.150 lica.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

srna

PrethodniDAN KULTUROLOŠKE RAZLIČITOSTI U ČETVRTAK NA RADIO PRIJEDORU (video)
SlijedećiEVIDENTIRANA 23 PREKRŠAJA U VEZI SA VANREDNIM STANJEM