16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

TOPLANA: GRIJANJE, PO POTREBI, OD PRVOG OKTOBRA  

Najnovije vijesti

Prijedorska Toplana spremno dočekuje početak ove grejne sezone. Ljetni period iskorišten je da bi se postrojenja i mreža doveli u stanje koje će obezbijediti kvalitetno grijanje. Remontovano je kotlovničko postrojenje, dopunjava se toplovodna mreža, a nabavljene su i dovoljne količine drvne biomase za veći dio sezone. Sve to garantuje da će građani imati tople radijatore 15. oktobra, kada zvanično počinje sezona grijanja, kaže direktor prijedorske Toplane Zoran Knežević. Ako to vremenski uslovi budu zahtijevali, kotlovi će biti  naloženi i ranije, 1. oktobra.

– Ukoliko se tri dana uzastopno u 21 čas mjere temperature niže od 12 °C, mi imamo obavezu da počnemo grijati ranije, u skladu sa opštim tehničkim dobavnim uslovima – pojašnjava Knežević.

Cijena grijanja neće se mijenjati, bez obzira na ulaganja koja su vršena u tehničko-remontnom periodu. Ipak, problem dugovanja građana se nastavlja.

– Trenutno dugovanja prelaze iznos od šest miliona KM. Neki od predmeta nalaze se i na sudu. Sudovi su počeli intenzivnije raditi na predmetima vezanim za Toplanu. Nažalost, neka dužnička pitanja moraju se riješiti i na taj način – navodi Knežević.

On dodaje da razumije tešku ekonomsku situaciju koja je zadesila cjelokupno društvo. Stoga, da bi olakšali izmirenje nagomilanih dugova, u ovom preduzeću daju mogućnost kreditiranja duga na pet godina, prilikom kojeg se otpisuje 50 % zateznih kamata. U slučaju jednokratne uplate duga, otpisuje se 70 % kamata.

– Zajedno sa Gradskom upravom, radimo na izradi plana subvencionisanja socijalnih kategorija, kako bi i ovom dijelu stanovništva omogućili izmirivanje obaveza – dodaje Knežević.

 

Z.J.