Toplo vrijeme u ostatku sedmice (video)

Ovo ljeto, bar njegov prvi dio, pamtiće se po neobičnim vremenskim prilikama. Umjesto sunca i toplog vremena, u prethodnom periodu smjenivali su se kiša, vjetar i neuobičajeno mnogo grada. Ovaj mjesec djelomično je stvari vratio u uobičajene tokove. Vremenske prilike i neprilike, iz ugla zvanične i narodne meteorologije, prokomentarisao je Nebojša Kuštrinović.

Nebojša Kuštrinović

– Svjedoci smo da priroda vraća svoje dugove. Prisjetimo se samo prošlog mjeseca, kad je nevrijeme stvaralo problem poljoprivrednicima. Naročite štete načinio je grad, a protivgradna zaštita radila je tri puta više nego što je uobičajeno. Avgust je, na neki način, donio smirivanje vremena – rekao je poznati meteorolog.

On je dodao da je u narodu ova sedmica poznata kao vjetrena, pa treba izbjegavati spaljivanje na otvorenom, naročito kad su u pitanju strnjišta. U ovoj sedmici, napominje Kuštrinović, mogu se očekivati visoke jutarnje i dnevne temperature. Ovakvo vrijeme trebalo bi da pogoduje poljoprivrednicima. – Poljoprivrednici mogu biti zadovoljni ovakvim vremenskim prilikama. Voćari ovih dana već počinju sa berbom plodova. Ovakvo suvo vrijeme pogodovalo je dozrijevanju raznih vrsta voća. Naročito zadovoljni mogu biti ratari. Soja, šećerna repa, a naročito kukuruz, imaju idealne uslove za završetak faze dozrijevanja – rekao je Kuštrinović.

Oni koji rade, treba da obrate pažnju na zaštitu od sunca. UV indeks je ovih dana veoma visok i doseže vrijednost  9. Stručnjaci preporučuju svima koji će biti izloženi suncu, nošenje slamnatih šešira i nanošenje zaštitnih krema, a ne škodi uz sebe imati i flašicu sa vodom.

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!