3.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA “VEČE OJKAČE”

Najnovije vijesti

Kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici danas će biti održano “Veče ojkače”, na kojem će nastupiti 17 ojkačkih grupa, a pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije pred praznik Preobraženja Gospodnjeg je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Direktor Centra za informisanje i kulturu opštine Kozarska Dubica Dijana Kondić najavila je da učesnici dolaze iz Kozarske Dubice, Banjaluke i svih ostalih okolnih gradova i opština, te da se i ovog puta ojkači takmiče za vrijedne nagrade, 10.000 KM za prvoplasiranu grupu, 5.000 KM za drugoplasiranu i 3.000 KM za trećeplasiranog učesnika.
Ona je istakla da je riječ o manifestaciji koja je čuvar autentičnog narodnog stvaralaštva i pozvala sve ljubitelje izvorne narodne pjesme da prisustvuju ovom kulturnom događaju.
Starješina manastira Moštanica sinđel Sergije Antić rekao je da se Preobraženje Gospodnje u manastiru tradicionalno obilježava u prisustvu brojnih vjernika, kako uoči tako i na sam dan praznika, 19. avgusta.
“Ovaj praznik je jedan događaj koji nas sve okuplja i sabira da se Bogu pomolimo i da se družimo. Dobrodošli su svi u toku godine u manastir Moštanica, u svakom danu, a pogotovo za ovaj praznik. Moj apel je svim našim sugrađanima da dođu, naročito u subotu ujutro kada će službu služiti naš vladika”, poručio je starješina manastira Sergije Antić.
Manifestacija “Veče ojkače” kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici počeće u 20.00 časova.

SRNA

Foto RTV KD