Sedmi put za redom, u Gornjoj Lamovitoj okupili su se brojni članovi porodice Prpoš. Kako kažu, ovo tradicionalno druženje je najbolji način da se ojačaju porodične veze, te da se upoznaju mlađe generacije koje nose ovo prezime. Bilo je tu i mladih i starih i onih koji žive u Lamovitoj, kao i onih koji su svoj život izgradili van granica naše države. Radi se o staroj porodici, a pisani tragovi kažu da Prpoši korijene vuku iz Crne Gore.

Tomislav Prpoš

– Cilj ovakvih okupljanja je prije svega da se rođaci upoznaju. Da mogu da se druže i sarađuju, a mlađe generacije da se upoznaju, i da tako doprinesemo boljitku naših porodica – rekao je Tomislav Prpoš. On je dodao da je taj cilj ispunjen, jer su se rodila brojna nova poznanstva sa ljudima koje prije ovog tradicionalnog sabora nisu poznavali.

Iz Njemačke je došao i Goran Prpoš, koji nije propustio nijedno saborovanje, a kaže da se i oni najmlađi interesuju da saznaju ko je ko u ovoj velikoj porodici. – Ovo je dan kad se vidimo sa rođacima sa kojima nažalost nemamo prilku često da se družimo. I to je povod da dođemo u ovaj kraj, ovu prirodu – kaže Goran.

Oni stariji kažu da na njih ovoliko Prpoša na jednom mjestu djeluje terapeutski. – Srce je puno, a malo brže i radi. Lijepo je ovo, jer su došli ljudi sa svih strana. Ima naroda iz Vukovara, Podgradaca, iz dalekih zemalja poput Njemačke. Svi su porijeklom odavde, iz ovog sela, odakle su odselili posljednjih 50 godina – priča Savo Prpoš.

Prpoši se nadaju da će ih iz godine u godinu biti više, da potomstvo neće zaboraviti odakle su im preci, te da će ovo prezime s ponosom nositi i buduće generacije koje će živjeti na ovim prostorima.

Z.J.

PrethodniPRETRESOM PRONAĐENE PUŠKE I MUNICIJA
SlijedećiMOGUĆE POVEĆANJE PENZIJA TEK OD OKTOBRA (VIDEO)