-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

TRADICIONALNO OKUPLJANJE RATNIH DRUGOVA

Najnovije vijesti

Pedesetak ratnih drugova iz Čete oklopnih transportera Bataljona vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka okupilo se danas u Prijedoru na tradicionalnom godišnjem druženju. Već dvanaest godina se, kako rekoše, sastaju, svaki put u drugom gradu, treće subote u maju. Prilika je to da se evociraju uspomene na pale drugove i ratni put koji je prešla ova jedinica, od zapadnokrajiških opština do Hercegovine.

– Jedinica je formirana 1992. godine i bila je sastavljena od mladih ljudi, osamnaestogodišnjaka koji su bili na redovnom odsluženju vojnog roka – rekao je ratni komandant, major Zoran Benak.

Domaćin godišnjeg okupljanja, koje je ovog puta organizovano u Prijedoru, bio je Goran Zec, komandir voda u Četi oklopnih transportera.

– Taj period koji su momci s nama prošli, nije bio normalan. Bilo je ratno, teško vrijeme. Drago mi je što smo, kao starješine, uspjeli da ispunimo svoj zadatak, da sačuvamo te mlade ljude i da se i dan-danas držimo na okupu. Nadam se da će i u budućnosti biti ovakvih primjera što se tiče jedinica Vojske RS – rekao je Zec.

U Hramu Svetog proroka Ilije na Urijama služen je parastos za poginule borce. Pedesetak bivših pripadnika Čete oklopnih transportera Bataljona vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka posjetilo je grob svog palog saborca, Slobodana Adamovića, a potom i Centralno gradsko spomen-obilježje. Druženje su nastavili u jednom restoranu, jer, kako rekoše, politika ih ne zanima, već samo evociranje uspomena i sjećanje na ratne drugove.

D.S.