Zdravstvena zaštita između Srbije i Republike Srpske i transport pacijenata funkcionišu nesmetano, izjavio je Srni šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović. Cicović je istakao da pacijenti iz Srpske normalno i bez problema idu na liječenje u Srbiju, a oni koji završavaju liječenje vraćaju se kući i u ovim uslovima.
Predstavništvo je, kaže Cicović, posredovalo i organizovalo dobijanje dozvole za transport i prevoz osam pacijenata od 22. do 28. marta.
Od tog broja, šest je iz zdravstvenih ustanova iz Srbije, koji su ili izliječeni ili im je bio određen nastavak bolničkog liječenja u domicilnim zdravstvenim ustanovama.
Oni su prevezeni u Republiku Srpsku, a dva su iz zdrastvenih ustanova iz Republike Srpske prevezena u zdrastvene ustanove u Srbiju na dalje liječenje. Cicović je dodao da su svi specijalni prevozi pacijenata obavljeni pod strogo određenim uslovima i ograničenjima propisanim za ovakve slučajeve, što znači da vozači i pratioci nisu izlazili iz vozila pred zdravstvenim ustanovama, niti su se u toku prevoza zaustavljali i napuštali vozilo na teritoriji Srbije.
“Važno je naglasiti da su svi prevozi obavljeni pod strogo određenim uslovima i ograničenjima i da se ni u jednom slučaju nije radilo o zaraženom licu, niti su pacijenti, pratioci i vozači mogli proizvesti bilo kakvu opasnost po zdravlje građana u Srbiji”, istakao je Cicović.
Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, osim redovnih aktivnosti u ovakvim uslovima, obavlja i poslove vezane za zdrastvenu zaštitu građana Republike Srpske.
To podrazumijeva, pojasnio je Cicović, obezbjeđenje dozvola za transport pacijenata koji moraju da iz Republike Srpske idu u zdrastvene ustanove u Srbiji na liječenje ili se iz zdravstvenih ustanova Srbije nakon liječenja vraćaju u Republiku Srpsku. U oba slučaja, dodao je, moraju da pređu granicu koja je s obje strane podrazumijeva primjene posebnih zaštitnih mjera. Cicović je napomenuo da procedura za dobijanje specijalne dozvole za ulazak i tranzit kroz Srbiju podrazumijeva da se zdravstvena ustanova ili resorno ministarstvo iz Republike Srpske obrati svom Predstavništvu u Srbiji da posredovanjem kod tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova dobije dozvolu za ulazak na teritoriju Srbije.
To se sve radi u skladu sa Odlukom o proglašenju bolesti Kovid-19 izazvane SARS-KoV-2 zaraznom bolešću i Odlukom o obrazovanju Komisije za davanje dozvole za ulazak na teritoriju Srbije u režimu zaštitnih mjera od bolesti Kovid-19.

/SRNA/

PrethodniStarijim od 65 utorkom i petkom biće dozvoljeno kretanje od 7 do 10 časova
SlijedećiKon: Virus korona biće sa nama još neko vrijeme