U „Cromexu“, firmi za obradu metala u Prijedoru, nedavno je u rad pušten laser  LT 8, čudo tehnike, vrijedno oko dva miliona maraka, na kojem uspješno rade i tri mlade djevojke.

Aleksandri Kutlača, Elmi Elkazević i Ameli Kararić, to je i prvo radno mjesto. Nije došlo na lijepe oči, već zbog znanja koje su pokazale tokom prakse i obuke koja je za učenike završnih razreda  Mašinske škole organizovana u „Cromexu „.

Amela Kararić, kaže da je s obukom počela u aprilu. Trajalo je nekoliko mjeseci  a s dolaskom savremnog lasera počela je s radom. Kaže da joj je u početku bilo malo neobično.

Ameli Kararić

-Svi su gledali u nas. Sve momci, a nas tri cure. No, moram priznati da su se pokazali kao pravi džentlmeni. Poštedili su nas nekih teških poslova, a često nam izlaze i u susret, pogotovo kad nosimo nešto teško, kad treba neke veće  „pozicije“ premjestiti, oni su tu- kaže Amela i iskreno priznaje „da  se mnogi koji dođu u „Cromex“ prijatno iznenade  kad ih vide za laserom“.

Amela kaže da nema momka. Posao je za sad na prvom mjestu. Elma Elkazević je Kozarčanka. Završila je Mašinsku školu i  nakon obuke dobila svoju priliku. Kaže da se posao koji radi ne može kvalifikovati  ni kao muški, ni kao ženski, već onaj za pametne. I ona za kolege ima samo riječi hvale.

– Kolega nas poštuju, uvažavaju i štite. I zaista, ništa nam ne fali- kaže Elma i dodaje „ da ništa u životu nije teško, ako imaš cilj i volje da ga svladaš“. Ima i poruku za svoje vršnjake, „ da  završavaju školu, da se trude i da rade ono što vole“.

-I da ne idu odavde, ma koliko bilo teško. Sigurna sam da ima posla za one koji ga žele.I pravih ljudi koji mladim mogu pružiti šansu – kaže Elma i dodaje „ da su njenim prvim poslom mama i tata oduševljeni “.

Aleksandra Kutlača obožava svoj posao. Na praksi je pokazala najbolje rezultate što je bila i preporuka za posao.  Kaže da je jako ponosna na ono što radi.

Aleksandra Kutlača

-Nije teško i mislim da se sve može postići radom.Podržavaju me i moji najbliži, od porodice do vjerenika Nemanje. Mislim da u životu treba imati samo cilj i ostalo postepeno dođe- kaže Aleksandra. Posao joj je trenutno na prvom mjestu, a u slobodno vrijeme trenira boks i mažoret ples.

Mirsad Ramić, direktor „Cromexa“ pojašnjava da redovno organizuju obuku za mlade i talentovane ljude.

Mirsad Ramić, direktor „Cromexa“

-I to u saradnji s Mašinskom školom, a na preporuku profesora. Oni koji su zaista talentovani i vrijedni, koji žele da rade, poput ovih mladih djevojaka,  njima su vrata kod nas uvijek otvorena- kaže Ramić.

KV

Foto: Giga

PrethodniODRŽAN SIMPOZIJUM ZA FARMACEUTE
SlijedećiRUKOMETAŠICE “MIRE” PRUŽILE OTPOR ŠAMPIONKAMA IZ GRUDA